Gemeente De Marne


Nieuwe rol gemeente De Marne

In de gemeenteraadsvergadering van 31 augustus heeft de raad van de gemeente
De Marne ingestemd met de keuze voor het profiel van de regisserende gemeente. Dat betekent dat de gemeente van een ontwikkelings- en investeringsgerichte gemeente een meer terughoudende gemeente gaat worden.

De gemeente bemoeit zich straks steeds minder met uitvoerende taken. Taken, die tot dusver door de gemeente uitgevoerd werden, worden in de toekomst overgelaten, onder regie van de gemeente, aan derden. Op uitvoerend niveau
bemoeit de gemeente zich alleen nog maar met een aantal kerntaken. Hierbij kunt
u bijvoorbeeld denken aan de afgifte van paspoorten en rijbewijzen. Alles wat niet strikt noodzakelijk door de gemeente gedaan moet worden, zal nader worden
bekeken of het voor uitbesteding in aanmerking komt of zelfs in het geheel wordt afgestoten.
Aan het besluit om een bepaalde taak of activiteit uit te besteden of af te stoten gaat uiteraard een grondige afweging vooraf. Hierbij wordt zorgvuldige gekeken naar o.a. de kosten, effectiviteit en kwaliteit. De keuze voor een regisserende gemeente is mede gebaseerd op een aantal ontwikkelingen zoals de vergrijzing en de krimp.

Het gevolg van de keuze voor een gemeentelijke regierol en de overdracht van verantwoordelijkheden naar het maatschappelijk veld is ook dat de gemeentelijke organisatie kan afslanken.

De komende maanden wordt de nieuwe rol, die de gemeente gaat vertolken,

nader uitgewerkt.
Dan ook wordt duidelijk hoe het takenpakket van de gemeente eruit komt te zien.

Leens, 13 september 2010.