Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 13-09-2010

Televisie
RADAR
Uitzending maandag 13 september
Nederland 1 - 20.30 uur

BALANSBANDJES ORANJE WERKEN NIET

Op verzoek van het TROS-consumentenprogramma RADAR heeft de Faculteit der Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam twee typen van de zogenaamde balansarmbandjes getest. Ook de bandjes die veel spelers van het Nederlands Elftal droegen tijdens het afgelopen WK voetbal in Zuid-Afrika zijn wetenschappelijk onder de loep genomen.

Door de Nederlandse voetballers werden de bandjes deze zomer een ware hype. De bandjes claimen dragers meer balans te geven, meer kracht en meer lenigheid. De afgelopen maanden zijn er volgens de importeur van één van de bandjes wekelijks duizenden verkocht.

Na een intensieve test, waarbij twee typen balansbandjes (Power Balance en Xtreme Power Balance) en een placebo getest zijn onder twintig proefpersonen, kwam de universiteit tot de klip en klare conclusie dat de bandjes geen enkel effect hebben op lenigheid, balans en kracht. Prof. Dr. Peter Hollander van de Faculteit der Bewegingswetenschappen: "Nu we het onderzoek gedaan hebben en we alle getallen op een rijtje hebben gezet, kun je zien dat er geen enkel effect is van de polsbandjes."

Vorige week oordeelde de Reclame Code Commissie al dat de uitingen van de Nederlandse importeur van de Power Balance armbandjes misleidend zijn.

RADAR besteedt in de uitzending van vanavond (maandag 13 september, 20.30 uur op Nederland 1), uitgebreid aandacht aan het onderzoek van de VU. Daarnaast vraagt het programma de importeur van de bandjes om een reactie.

Actuele informatie over uitzendingen is te vinden op www.trosradar.nl.