Gemeente Uithoorn


Bestuursdelegatie Uithoorn vergroot kennis sierteeltsector

'Samenwerking én concurrentie versterken Greenport'

Dankzij samenwerking met bedrijven, die ook in de greenport zijn gevestigd, versterkt de sector zich. Maar ook door de concurrentie. Dat houdt iedereen scherp'', aldus directeur Eduard Vroege van Nieuwkoop Europe bij het bezoek van de gemeente Uithoorn aan de greenport Aalsmeer op vrijdag 3 september. Een grote delegatie van het college van B&W en de gemeenteraad van Uithoorn bezocht op uitnodiging van de stuurgroep Greenport Aalsmeer de sierteeltsector. Voorzitter Jaap Bond, gedeputeerde van Noord-Holland, zei veel vertrouwen te hebben in de steeds intensievere samenwerking tussen overheden en het bedrijfsleven.

De sinds dit voorjaar nieuwe samenstelling van de gemeenteraad en het college van Burgemeester & Wethouders, de snelle ontwikkelingen in de sector en bijpraten over de activiteiten van Greenport Aalsmeer waren aanleiding voor de uitnodiging. ,,De grote belangstelling geeft aan, dat de provinciale en gemeentelijke bestuurders veel waarde hechten aan de sierteeltcluster", verwees Bond naar de omvang van de 23 leden tellende delegatie. ,,We staan voor belangrijke uitdagingen en vooral voor de omslag naar het uitvoeren van plannen". Bond ging onder meer in op de infrastructuur en in dit kader de omlegging van de N201 en de reconstructie van glastuinbouwgebieden, zoals de Iepenlaan in Uithoorn. Bloomin' Holland, een project waardoor de sector zich beter kan profileren, bestempelde hij als een prachtig project omdat hierin ook de ontwikkeling van kennis en innovatie wordt meegenomen.

De delegatie bezocht FloraHolland vestiging Aalsmeer, OZ Export van de Dutch Flower Group in Uithoorn en in De Kwakel Nieuwkoop Europe en Arcadia Chrysanten.

Duurzaamheid

Net als Bond ging Marcel Claessen, vestigingsmanager van FloraHolland Aalmeer, tijdens zijn presentatie ook in op de kansen voor duurzaamheid in de sierteeltsector. ,,Vertaald naar maatschappelijk ondernemen werken alle ketenpartijen hieraan. Variërend van de kas zonder gas en vergisting en hergebruik van groen afval tot gebruik van biodiesel en fair trade labels voor bloemen en planten", illustreerde hij. Ook bij de bedrijfsbezoeken bleek duurzaamheid een rode draad.

Infrastructuur essentieel

Tijdens de bedrijfsbezoeken legden de ondernemers Marco van Zijverden en Richard de Munk van de Dutch Flower Group, Eduard Vroege van Nieuwkoop Europe en René Eikelenboom en Bert van Ruijven van Arcadia Chrysanten uit, waarom vestiging in een cluster belangrijk is. ,,Dit is het hart van de internationale bloemen- en plantenhandel", aldus Vroege. Marco van Zijverden noemde in dit kader de infrastructuur essentieel. ,,Als Nederland en de Aalsmeerse sierteeltcluster de internationale positie wil behouden, moet de infrastructuur verbeteren."

Het bezoek van de gemeentelijke bestuurders van Uithoorn, waaronder de recent aangetreden burgemeester D. Oudshoorn en de wethouders Verheijen, Levenbach en Zijlstra, maakt deel uit van een programma, waarbij ook Nieuwkoop, Kaag & Braassem, Amstelveen, Aalsmeer en Haarlemmermeer nader kennismaken met de sierteeltcluster in hun gebied. Zo komen volgende week woensdag burgemeester en wethouders en raadsleden van Amstelveen op bezoek.

De economische en maatschappelijke betekenis van de sierteeltcluster is groot. Dagelijks zijn bij en op het terrein van FloraHolland Aalsmeer, de kern van deze sierteeltcluster, tussen 10.000 en 12.000 personen werkzaam. ,,Zij komen uit het hele gebied en leveren hun bijdrage aan de exportomzet van bloemen en planten, die op jaarbasis uitkomt op meer dan EUR 2 miljard. Kwekerijen, handelsbedrijven, leveranciers, transport- en veredelingsbedrijven vormen gezamenlijk deze sierteeltcluster in de drie provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. We hebben goede groeikansen, maar ook problemen die we gezamenlijk het beste kunnen aanpakken'', aldus Marcel Claessen.