Ingezonden persbericht


Assen, 13 september 2010

Gezamenlijk persbericht van de provincie Drenthe en het Drents Museum

'Hoogste punt' bijna bereikt

NOG EVEN EN HET DAK ZIT ER OP!

Nu de laatste betonwanden zijn gestort bij de nieuwbouw van het Drents Museum, is deze week gestart met het plaatsen van de stalen liggers, die gezamenlijk het dak vormen van de nieuwe expositiezaal van het Drents Museum. Het 'hoogste punt' van de nieuwbouw van het Drents Museum is hiermee bereikt.

De liggers die worden geplaatst, zullen de expositiezaal in één keer overspannen: 27 meter in totaal. De liggers komen met een tussenruimte van 1,3 meter op de betonnen wanden te rusten. Het plaatsen van de stalen liggers gebeurt met een grote kraan van maar liefst 130 ton. Aannemer Geveke spreekt van een "ingewikkelde en uitdagende klus".

In totaal worden 31 liggers gemonteerd, die de expositiezaal in een keer overspannen. Bouwkuwkundig gezien is dit een bijzondere constructie. Zelden worden zulke grote ruimtes in een keer overspannen. De liggers - die per stuk zo'n 10.000 kilo wegen - worden vervaardigd in Dokkum en met speciaal vervoer naar Assen getransporteerd.

Vooruitblik
Na het plaatsen van de liggers - wat ongeveer drie weken in beslag neemt - zullen de dakplaten worden geplaatst. Hierdoor ontstaat al een mooi beeld van de uiteindelijke expositiezaal en zijn lichtinval. Binnenkort zal ook de zuidvleugel van het huidige Drents Museum worden ontgraven, om een onderdoorgang te creëren van de nieuwe publieksruimte onder het Jacob Cramerplein naar het oude gedeelte. Daarna zal het Koetshuis worden teruggeplaatst. De planning is om vóór de winter alles 'onder dak' te hebben, zodat begonnen kan worden met de afwerking.

Het vernieuwde Drents Museum zal in het najaar van 2011 zijn deuren openen voor het publiek. -----------------------