Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

10 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200904401/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 15 september 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Tracéwet
inhoudsindicatie:

(Tracébesluit A4 Burgerveen-Leiden) Uitspraak over het besluit van de minister van Verkeer en Waterstaat en de minister van VROM waarbij het tracébesluit A4 Burgerveen-Leiden 2009 is vastgesteld. Het tracébesluit maakt het mogelijk om rijksweg A4 tussen de Dwarswatering in Leiderdorp en de aansluiting Leiden/Zoeterwoude te verbreden van 2 x 2 naar 2 x 3 rijstroken. Deze verbreding geldt voor het noordelijke deel, tussen de Dwarswatering en de Stationsingel in Leiden. Verder maakt het tracébesluit de aanleg mogelijk van een hoofd- en parallelbanenstelsel voor het zuidelijk deel, tussen de Stationssingel en de aansluiting met Zoeterwoude. De extra rijstroken moeten voor een verbeterde doorstroming van het verkeer zorgen. In totaal heeft het tracé een lengte van ruim zes kilometer. Een inwoner uit Leiderdorp die op 300 meter van de A4 woont en de Vereniging Milieudefensie zijn tegen het tracébesluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Beide vinden dat de verkeersprognoses onjuist zijn en dat het onderzoek naar de luchtkwaliteit tekortkomingen bevat. Verder twijfelt Milieudefensie aan de noodzaak van de verbreding van de A4. Volgens haar is het aantal auto's op dit wegvak de laatste jaren afgenomen en is niet gekeken naar andere mogelijkheden om files te bestrijden, zoals het instellen van een maximumsnelheid van 80 km/uur. Verder vinden beide dat de natuurcompensatie niet goed is geregeld. De vereiste herplant van de gekapte bomen langs de snelweg is volgens beide partijen onvoldoende verzekerd. De Raad van State heeft in juli 2007 een eerder tracébesluit voor dit deel van rijksweg A4 vernietigd. Die uitspraak met zaaknummer 200602152/1 is te vinden op deze site. Als gevolg van deze uitspraak moesten de ministers een nieuw besluit nemen om de verbreding van de rijksweg A4 bij Leiden alsnog uit te voeren. Over dit nieuwe besluit gaat deze uitspraak. De Raad van State heeft de zaak op 31 augustus jl. op zitting behandeld.
2. 200905024/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 15 september 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Limburg
inhoudsindicatie:

(Aanleg van golfbaan en appartementenhotel in buitengebied van Leudal) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Limburg van het bestemmingsplan 'Golfbaan' van de gemeente Leudal. Het plan maakt de aanleg van een 18 holes golfbaan met een appartementenhotel met 80 kamers, een clubhuis en een restaurant mogelijk in het buitengebied van Leudal. Een pluimveehouder die ongeveer 170 meter van de geplande golfbaan zijn bedrijf heeft, is tegen de aanleg van de golfbaan. Het strookt volgens hem niet met een goede ruimtelijke ordening om een golfbaan met een appartementenhotel in de zogenoemde geurcontour van zijn bedrijf te realiseren. Naar zijn mening kan dan geen goed verblijfsklimaat worden gegarandeerd in het gebied. Een vrouw die percelen en een bos in eigendom heeft in de omgeving van de geplande golfbaan is ook tegen het goedkeuringsbesluit van de provincie. Zij vindt dat het bestemmingsplan geen bescherming biedt aan het bos tegen overlast van de golfbaan, in het bijzonder de overlast van recreanten die hun golfballen daar gaan zoeken. Ook is zij van mening dat het plan financieel niet uitvoerbaar is, omdat de financiering aan het project zou zijn komen te ontvallen. De exploitant kan het volgens haar niet op eigen kracht bekostigen. Zowel de vrouw als de pluimveehouder zijn tegen het besluit van het provinciebestuur in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 31 mei jl. op zitting behandeld.
3. 200908034/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 15 september 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Vee en andere dieren
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor vleeskuikenhouderij in Zeeland (N-B)) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Landerd heeft verleend aan een vleeskuikenhouderij aan de Logtschedijk in Zeeland. De vergunning maakt het mogelijk het bedrijf uit te breiden met een nieuwe stal voor ongeveer 38.000 vleeskuikens. De Stichting Natuur en Milieu Landerd en de Milieuvereniging Land van Cuijk verzetten zich tegen de vergunning en zijn daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Naar de mening van de natuurorganisaties had een uitgebreid onderzoek moeten worden verricht naar de milieugevolgen van de uitbreiding van de vleeskuikenhouderij. Verder had de gemeente zich bij het bepalen van de geurvoorschriften niet mogen baseren op de gemeentelijke geurverordening. Ten slotte vrezen de natuurorganisaties dat de veehouderij niet kan voldoen aan de regels voor de uitstoot van fijnstof. Zie tevens de uitspraken met zaaknummers 200908044/1, 201000715/1 en 201002213/1 die de Raad van State eveneens op woensdag 15 september 2010 openbaar maakt. Ook in deze zaken gaat het om milieuvergunningen voor intensieve veehouderijen in het dorp Zeeland. De natuurorganisaties zijn ook tegen deze vergunningen in beroep gekomen bij de Raad van State. Die heeft alle zaken op 6 juli jl. op zitting behandeld.
4. 200908830/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 15 september 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Dwangsom voor bouw- en opslag aan Bosscheweg in Drunen) Uitspraak over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Heusden heeft opgelegd aan een bedrijf aan de Bosscheweg in Drunen. Na een verzoek van omwonenden heeft het gemeentebestuur controles uitgevoerd bij het bedrijf. Hieruit zou blijken dat de bedrijfsgrond wordt gebruikt voor de opslag van zand en dat daarvoor ook damwanden zijn gebouwd. Volgens het gemeentebestuur staat het bestemmingsplan dit niet toe, en mag de grond alleen gebruikt en bebouwd worden voor werkzaamheden die met wegenbouw te maken hebben. De rechtbank in Den Bosch heeft zich in oktober 2009 over deze zaak gebogen. Naar haar oordeel is het gebruik van de bedrijfsgrond voor de opslag van zand niet in strijd met het bestemmingsplan, maar zijn de damwanden dat wel. Daarom zou de gemeente alleen bevoegd zijn om maatregelen te treffen tegen de damwanden, maar niet tegen de opslag van zand. Tegen deze uitspraak zijn de omwonenden en het gemeentebestuur in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat in het bestemmingsplan duidelijk is bepaald dat ook zandopslag in strijd is met de bestemming van het perceel. Zie tevens de uitspraak met zaaknummer 200908986/1 die de Raad van State op 15 september 2010 eveneens openbaar maakt. Die uitspraak gaat ook over een dwangsom voor een bedrijf aan de Bosscheweg in Drunen. De Raad van State heeft beide zaken op 23 augustus jl. op zitting behandeld.
5. 201000001/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 15 september 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Vrijstelling bestemmingsplan gebruik
inhoudsindicatie:

(Vrijstelling voor evenemententerrein 'Gelatinepark' in Delft) Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Delft heeft verleend aan het bedrijf Lijm en Cultuur B.V. voor het project 'Gelatinepark' op het terrein van de voormalige Lijm- en Gelatinefabriek aan de Rotterdamseweg in Delft. In 2003 heeft de gemeente Delft het voormalige fabrieksterrein gekocht met de bedoeling het terrein voor evenementen en culturele activiteiten te gebruiken. In 2006 is het fabrieksgebouw verbouwd tot theater en is een theatertuin aangelegd. Met de vrijstelling die nu is verleend, kan het hele evenemententerrein worden gebruikt voor theatervoorstellingen, concerten, festivals en beurzen en is vrijstelling verleend voor de bouw van een horecagelegenheid van 600 m². De exploitant van het Floratheater in de binnenstad van Delft verzet zich tegen het besluit van het gemeentebestuur. Volgens hem wordt hiermee een overaanbod aan horecagelegenheden mogelijk gemaakt. Hij zou oneerlijke concurrentie van het project ondervinden. De rechtbank in Den Haag verklaarde in november 2009 een eerder beroep van de exploitant van het Floratheater ongegrond. Tegen die uitspraak is hij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 2 augustus jl. op zitting behandeld.
6. 201001002/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 15 september 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Genetische modificatie
inhoudsindicatie:

(Vergunning voor genetische modificatie van anjers) Uitspraak over de vergunning die de minister van VROM heeft verleend voor het in de handel brengen van genetisch gemodificeerde anjers. De vergunning is verleend aan Florigene PTY. Ltd uit Bundoora in Australië. De vergunning maakt het mogelijk om witte anjers te modificeren met genen van de petunia en het viooltje, zodat anjers met een lichtpaarse bloemkleur ontstaan. Anjers hebben van nature geen blauw/paarse bloemen. De Stichting Ter Voorkoming Misbruik Genetische Manipulatie is het niet eens met de vergunning. Zij vindt het niet nodig dat, uitsluitend voor het aanpassen van de bloemkleur van de anjer, een vergunning wordt verleend voor genetische modificatie. Maar de stichting vreest vooral voor schadelijke gevolgen voor de gezondheid en voor de veiligheid van mensen. Daarom is de stichting tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 16 augustus jl. op zitting behandeld.
7. 201001163/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 15 september 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige
inhoudsindicatie:

(Intrekking wapenverlof president Hells Angels) Uitspraak over de intrekking door de korpschef van de regio Amsterdam-Amstelland van het wapenverlof van de president van de Hells Angels. Volgens de korpschef mag de man niet langer een vuurwapen dragen. De korpschef heeft dat besloten op basis van informatie uit het strafrechtelijk onderzoek naar de Hells Angels (het zogenoemde Acroniemonderzoek). Ook heeft de korpschef een wapenvondst in het clubhuis van de Hells Angels betrokken bij zijn besluit. De man is van mening dat de korpschef zich niet op deze informatie mocht baseren. De rechtbank in Amsterdam heeft zich in december 2009 over deze zaak gebogen. Naar haar oordeel had de korpschef niet mogen volstaan met een verwijzing naar het proces-verbaal in het Acroniemonderzoek, en had hij zijn besluit moeten voorzien van een 'objectief toetsbare onderbouwing'. Nadat de rechtbank alle informatie in onderlinge samenhang had beoordeeld, achtte de rechtbank de intrekking van het wapenverlof toch terecht. Daarbij heeft zij nog een aantal, later door de korpschef aangedragen, andere incidenten bij haar uitspraak betrokken. De man is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hem rekent de korpschef hem een aantal incidenten aan, die hem niet persoonlijk verweten kan worden. De Raad van State heeft de zaak op 26 juli jl. op zitting behandeld.
8. 201001303/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 15 september 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Geweigerde bouwvergunning voor uitbreiding tandartspraktijk in Barneveld) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Barneveld om een bouwvergunning te verlenen voor het vergroten van een tandartsenpraktijk aan de Hugo de Grootlaan. Het gemeentebestuur heeft de bouwvergunning geweigerd, omdat het bouwplan in strijd is met het bestemmingsplan. Het gemeentebestuur is van mening dat de praktijkruimte na de uitbreiding niet meer 'functioneel verbonden is met de woning'. Deze eis zou voortvloeien uit het bestemmingsplan en de gemeente wil daar graag aan vasthouden. De tandarts is het niet eens met deze beslissing. De rechtbank in Arnhem heeft in december 2009 een eerder beroep van de man ongegrond verklaard. De tandarts laat het er niet bij zitten en is tegen de uitspraak in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 6 augustus jl. op zitting behandeld.
9. 201001707/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 15 september 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Verordeningen
inhoudsindicatie:

(Verruiming van openingstijden voor café in Ridderkerk) Uitspraak over de exploitatievergunning die de burgemeester van Ridderkerk heeft verleend voor café The Dance Corner aan de St. Jorisstraat in Ridderkerk. Het gaat om een verlenging van de vergunning waarbij het café dagelijks tot 1.00 uur in de nacht geopend mag zijn en op vrijdag- en zaterdagavond tot 2.00 uur. Enkele omwonenden vonden dat de vergunning in strijd met het bestemmingsplan was verleend en kwamen eerder in beroep bij de rechtbank in Rotterdam. Die stelde de omwonenden in januari van dit jaar in het gelijk. Tegen die uitspraak zijn de exploitanten van The Dance Corner in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook de omwonenden zijn het niet eens met de uitspraak van de rechtbank. Volgens hen is de rechter voorbij gegaan aan een aantal van hun bezwaren. De Raad van State heeft de zaak op 16 augustus jl. op zitting behandeld.
10. 201006413/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 15 september 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 3 - Eerste aanleg - Kieswetzaken
inhoudsindicatie:

(Schrappen partijnaam 'Liberaal Democratische Partij' uit het kiesregister) Uitspraak over het schrappen van de naam 'Liberaal Democratische Partij' uit het kiesregister door het centraal stembureau in Den Haag. De politieke partij is in 2006 opgericht en heeft zich toen geregistreerd voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2006. Daarna heeft de partij ook meegedaan aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Omdat de partij heeft niet heeft meegedaan aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer in juni 2010, heeft het centrale stembureau de partij uit het register geschrapt. Als gevolg hiervan zou een andere partij gebruik mogen maken van de naam 'Liberaal Democratische Partij'. De partij vreest daar ook voor. Zij wijst erop dat de naam mogelijk erg populair is vanwege regeringsdeelname door haar Engelse naamgenoot. De kansen voor het 'kapen' van de naam zou hierdoor worden vergroot en het stembureau had naar de mening van de partij rekening moeten houden met die rechtsonzekere situatie. Ook zou het centraal stembureau zijn besluit niet zorgvuldig hebben genomen. Daarom is de partij tegen het besluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 24 augustus jl. op zitting behandeld. pagina: 1