Dienstenbond CNV

Nieuws

13 september 2010

Beveiligers gedwongen tot medicijnverstrekking aan minderjarige asielzoekers (AMA's)

CNV Dienstenbond: taken beveiligers Fiducia bij COA Apeldoorn onverantwoord

Beveiligers van het beveiligingsbedrijf Fiducia worden verantwoordelijk gesteld voor de begeleiding van AMA's (Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers) gedurende de nacht. Dit gebeurt in opdracht van Jade Zorggroep. Het betreft nachtdiensten van maar liefst 10,5 uur, waarbij geen enkele begeleider van het COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers) aanwezig is. Bovendien worden zij daarbij onder druk gezet om AMA's in voorkomende gevallen medicijnen te verstrekken. Dat hebben leden van CNV Dienstenbond werkzaam bij Fiducia gemeld aan bestuurder Roderik Mol van CNV Dienstenbond. "Volkomen onverantwoord! Ik heb de directie van Fiducia laten weten onmiddellijk hiermee te stoppen. Het valt totaal buiten het mandaat en de bevoegdheid van de beveiligers. Het is schadelijk voor alle partijen en kan tot enorme brokken leiden!"

E-mails
CNV Dienstenbond is in het bezit van e-mails, waarin Fiducia van haar medewerkers eist dat zij verklaringen ondertekeningen, waarbij zij belast mogen worden met het verstrekken van medicijnen aan de AMA's gedurende de Ramadan. Het toezicht voor de nachtelijke uren wordt door de reguliere begeleiders in zijn geheel overgedragen aan de beveiligers. Het is de beveiligers en CNV Dienstenbond een raadsel hoe dit kan. Er is een schrijven naar het COA gegaan. Die wil de zaak nu uitzoeken.

Roderik Mol: "De beveiligers voelen zich op z'n zachts gezegd zeer ongemakkelijk bij de situatie. Zij willen dat gediplomeerd personeel aanwezig is of in ieder geval snel oproepbaar. Wij hebben geëist dat Fiducia onmiddellijk maatregelen neemt. Fiducia echter negeert CNV Dienstenbond en heeft de beveiliger, lid van het CNV, die als klokkenluider fungeerde gesommeerd zijn mond te houden en zijn verhaal te wijzigen. Wij hopen dat Jade Zorggroep en het COA snel op de zaak duiken en adequaat handelen."

Rooster
Bij Fiducia wordt ook de gehanteerde roostersystematiek aangekaart. De 10,5 uur die de beveiligers continu moeten draaien is niet conform de cao. Dit alleen al kan leiden tot gezondheidsklachten, laat staan als dat gebeurt in samenhang met verkeerde verantwoordelijkheden en bevoegdheden.