Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Arnhem, 13 september 2010

Toneelgroep Oostpool-actrice Maria Kraakman wint onderscheiding Theo d'Or

Toneelgroep Oostpool-actrice Maria Kraakman is gisteren onderscheiden met de Theo d'Or voor haar rol in Orlando. Maria Kraakman kreeg de Theo d'Or (beste vrouwelijke hoofdrol) volgens de jury omdat zij "de gecompliceerde tekst invoelbaar en transparant maakt door haar indringende en zeer fysieke aanwezigheid, en een weergaloze timing." Verder wordt zij geroemd vanwege haar razendsnel schakelen in gemoedsstemmingen, gebruikmakend van een bijzondere gesticulatie.

Toneelgroep Oostpool ontving afgelopen seizoen veel lof voor de voorstelling Orlando onder regie van Marcus Azzini. Orlando is een theaterbewerking van Virginia Woolf's gelijknamige roman over de jonge dichter Orlando die besluit te breken met de dood, de tijd en uiteindelijk ook met zijn sekse. Azzini werkte in Orlando samen met Joeri Vos (toneelbewerking), modeontwerpers Klavers van Engelen (kostuumontwerp) en vormgever Theun Mosk. Met hetzelfde team maakt Azzini dit seizoen Hamlet waarin Maria Kraakman in de rol van koningin Gertrude te zien is. Ook speelt zij dit seizoen in Till the fat lady sings en Tweede natuur, beiden onder regie van Erik Whien. Tot en met 25 september 2010 is zij nog te zien in Ksztalt.Toneelgroep Oostpool is van plan Orlando te hernemen naar aanleiding van de toekenning van de Theo d'Or.

Maria Kraakman, actrice Toneelgroep Oostpool
Maria Kraakman (1975) studeerde in 1998 af aan de Arnhemse toneelschool. In datzelfde jaar richtte zij samen met een klasgenoot het gezelschap Berend en het Been op dat later verder ging in Alaska. Als filmactrice was ze te zien in o.a. Îles Flottantes (2001) van Nanouk Leopold en 06-05 (2004) van Theo van Gogh. Met haar rol in Guernsey (2005), opnieuw van Nanouk Leopold, won ze een Gouden Kalf voor Beste Actrice. In 2007 speelde zij bij het Nationale Toneel Eline Vere in het gelijknamige stuk. Voor deze rol kreeg zij een nominatie voor de Theo d 'Or. Zij speelde in de monoloog Anoniem (2007) bij Productiehuis Rotterdam. Ook speelde zij in Rainer Maria (2008) en Alma (2009) van de Warme Winkel. Sinds 2008 is zij verbonden aan Toneelgroep Oostpool waar zij speelde in de voorstellingen Zomergasten, Orlando, Er moet licht zijn en Ksztalt. Eind 2009 was zij te zien in de speelfilm My Queen Karo en dit jaar kwam op het Internationaal Film Festival Rotterdam de inmiddels succesvolle film Hunting & zn uit. Deze film produceerde zij samen met haar partner, acteur Dragan Bakema.

Over Toneelgroep Oostpool â"'
Toneelgroep Oostpool uit Arnhem is een vitaal gezelschap van een nieuwe generatie toneelmakers die hun persoonlijke thema's in relatie brengen tot de grote gebeurtenissen in een gefragmenteerde, complexe, grote wereld. Een wereld waar we greep op denken te hebben via technologie, politiek en ratio, maar die steeds weer ongrijpbaar blijkt te zijn. Het gezelschap is een van de acht grotere toneelgezelschappen van Nederland en maakt als zodanig deel uit van de basisinfrastructuur voor het Nederlands theater. Toneelgroep Oostpool speelt in schouwburgen, vlakkevloertheaters, op locatie en bovenal in het eigen Huis Oostpool in Arnhem. Per jaar worden vijf à zes producties uitgebracht. Marcus Azzini en Erik Whien zijn sinds 2009 aangesteld als huisregisseurs, die werken onder artistiek directeur Rob Klinkenberg en er is een vast ensemble van zeven acteurs.


---

Noot aan de redactie
Voor nadere informatie, foto's en interviews kunt u contact opnemen met Birgit Bergman, medewerker public relations/pers van Toneelgroep Oostpool, telefoon (026) 35 390 35, birgit@toneelgroepoostpool.nl of kijk op www.toneelgroepoostpool.nl