Belangrijke rol etnische partijen bij verkiezingen Birma


Boekpresentatie 'Ethnic People Speak'

AMSTERDAM, 20100903 -- Op maandag 13 september 2010 organiseert het Burma Centrum Nederland (BCN) een boekpresentatie van het boek `Ethnic People Speak'. BCN wil hiermee de aandacht vestigen op de rol van de etnische politieke partijen bij de komende verkiezingen in Birma. Volgens waarnemers hebben de etnische oppositiepartijen de grootste kans om baat te hebben bij de komende verkiezingen.

Het boek zal worden overhandigd aan een vertegenwoordiger van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Gastsprekers zijn Emma Leslie, directeur van het Centre of Peace en Conflict studies in Cambodja en een zeer belangrijke vertegenwoordiger van een grote NGO uit Birma. Zij zullen informatie geven over het huidige politieke landschap in Birma, de positie van etnische groepen en de rol van etnische politieke partijen bij de komende verkiezingen.

Het boek ` Listening to Voices from Inside: Ethnic People Speak' is tot stand gekomen na uitgebreid onderzoek onder welzijnswerkers van acht minderheidsgroepen in Birma. Nooit eerder zijn de meningen, wensen en aspiraties van etnische groepen zo direct verwoord en samengebracht in één boek.

Birma kent ruim 135 verschillende etnische minderheden en behoort hiermee tot één van de etnisch meest diverse landen in de wereld. Het land is verwikkeld in een al decennialang lopend gewelddadig etnisch conflict.

Voor het eerst in 20 jaar worden op 7 november verkiezingen gehouden in Birma. Veertig partijen zullen meedoen aan de verkiezingen, waaronder veel etnische politieke partijen. Zij hopen dat zij door deelname in hun eigen gebieden, op lokaal en regionale niveau meer zeggenschap zullen krijgen in het gevoerde beleid om gelijke rechten te bewerkstelligen.