Raad van State


Persagenda


maandag 13 september 2010

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn van het bestemmingsplan 'Centrum Lage Zijde'. Het bestemmingsplan heeft bestrekking op het centrum van Alphen aan den Rijn, aan de oostzijde van de rivier de Oude Rijn. De Lage Zijde vormt samen met de Hoge Zijde het zogenoemde stadshart. Volgens de gemeente zijn de winkelvoorzieningen aan de Lage Zijde niet optimaal en dreigt er voor de woningen in dit gebied leegstand. Met het plan wil de gemeente de Lage Zijde opnieuw ontwikkelen. Daarbij staat de herontwikkeling van het winkelgebied aan het Thorbeckeplein centraal. De exploitant van The Royal Bar aan het Thorbeckeplein is het niet eens met het plan. Hij vreest dat hij door de sloop van het bestaande Thorbeckegebouw schade lijdt. Bovendien wil hij graag de garantie dat hij op het nieuwe Thorbeckeplein weer een bedrijfsruimte kan huren. Ook de vereniging van eigenaars Thorbeckeplein/Dreespassage komen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij twijfelen aan de uitvoerbaarheid van het plan, omdat de gemeente geen duidelijkheid verschaft over de aankoop van hun woningen. Ook is niet zeker of de bewoners na voltooiing van het plan kunnen terugkeren. Verder twijfelen zij aan de bodemonderzoeken die zijn uitgevoerd. (zaaknummer 200906505/1)

11.00 uur

Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Overijssel waarbij de milieuvergunningen van een grindbedrijf uit Almelo zijn ingetrokken. Het provinciebestuur heeft ook besloten dat het bedrijf op 4 oktober 2010 moet sluiten. Het bedrijf zou systematisch de milieuvoorschriften en de bodembeschermingsregels hebben overtreden, aldus het provinciebestuur. Zo zou het bedrijf gevaarlijke afvalstoffen mengen met schone grond en dat verkopen aan de bouwsector. Omdat eerdere dwangsommen geen effect hebben gehad, vindt het provinciebestuur dat sluiting de enige optie is. Het bedrijf verzet zich hiertegen. Volgens hem wordt het dubbel gestraft door zowel de vergunningen in te trekken als het bedrijf te sluiten. Dit zou tot kapitaalvernietiging leiden. Bovendien zou de tijd tot 4 oktober te kort zijn om alle activiteiten van het bedrijf af te handelen. Daarom heeft het bedrijf bezwaar ingediend bij het provinciebestuur. In afwachting van een beslissing daarop, verzoekt het bedrijf de Raad van State de besluiten voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201008113/1)

11.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Boxmeer van het bestemmingsplan 'Boxmeer-Noord'. In het plan is de bestaande begrafenisonderneming aan de Hollesteeg opgenomen. Het plan lijkt echter geen mogelijkheden voor uitbreiding te bieden. De begrafenisonderneming is het hier niet mee eens. Volgens hem heeft de gemeente geen rekening gehouden met de wensen van het bedrijf om het rouwcentrum uit te breiden met een crematieoven, terwijl de gemeente daarvan wel op de hoogte was. Naar de mening van het bedrijf zijn er geen belemmeringen om de gevraagde uitbreiding toe te staan. Verder verzet het bedrijf zich tegen de maximale bouwhoogte van 4,5 meter. Daarom komt de begrafenisonderneming tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (200909932/1)

11.45 uur

Zittin over de intrekking door de burgemeester van Nijmegen van de exploitatievergunning voor een coffeeshop aan de Dr. Jan Berendsstraat. De vergunning is geweigerd op grond van de wet Bibob (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur). Het landelijk bureau Bibob heeft de burgemeester geadviseerd de vergunning in te trekken omdat 'er sprake zou zijn van ernstig gevaar dat de vergunningen mede gebruikt zullen worden om strafbare feiten te plegen', zoals premie- en belastingfraude en softdrugshandel. Ook zou vrees bestaan dat de vergunning wordt gebruikt om de opbrengsten uit premie- en belastingfraude 'wit te wassen'. De exploitant van de coffeeshop is het niet eens met de intrekking van zijn vergunning. Daarom komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Arnhem verklaarde in december 2009 een eerder beroep van de man ongegrond. (zaaknummer 201001611/1)

13.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Tholen om maatregelen te treffen tegen een terrein aan de Turkseweg in Tholen. Op dit terrein wordt gevlogen met een gemotoriseerd schermvliegtuig. De minister van Verkeer en Waterstaat heeft een man uit Poortvliet daarvoor in 2004 toestemming gegeven. De regionaal inspecteur van de VROM-inspectie Regio Zuid-West had het gemeentebestuur verzocht om maatregelen te treffen tegen het terrein, omdat het gebruik als landingsbaan in strijd zou zijn met het bestemmingsplan. Volgens het gemeentebestuur is er geen sprake van overtreding van het bestemmingsplan omdat het opstijgen en landen zogenoemd 'extensief medegebruik' is. Dit zou zijn toegestaan op grond van het bestemmingsplan, aldus het gemeentebestuur. De rechtbank in Middelburg oordeelde in december 2009 dat wél sprake is van strijd met het bestemmingsplan. De man uit Poortvliet is het niet eens met deze uitspraak en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201001177/1)

13.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Valkenswaard voor de bouw van 36 seniorenwoningen aan de Willibrorduslaan en de Haagstraat in Valkenswaard. Omdat het bouwplan wat betreft de hoogte en de omvang van de bebouwing niet past in het bestemmingsplan, heeft het gemeentebestuur ook ontheffing van het plan verleend. Een aantal omwonenden verzet zich tegen de geplande nieuwbouw. Zij vinden de bebouwing te hoog en te fors in relatie tot de omgeving. Ook vrezen zij voor een aantasting van hun privacy en voor verminderd zonlicht in hun woningen. Verder vrezen zij voor parkeeroverlast. Het gemeentebestuur zou zijn uitgegaan van één parkeerplaats per woning, maar volgens de omwonenden beschikken vitale senioren vaak over meer auto's. De rechtbank in Den Bosch verklaarde in april 2010 het beroep van de omwonenden gedeeltelijk gegrond. Naar het oordeel van de rechtbank heeft het gemeentebestuur een fout gemaakt bij de berekening van de bebouwingsoppervlakte. Ook kon de rechtbank niet beoordelen of het onderzoek naar parkeerbehoefte en -parkeergelegenheid juist is, omdat daarvoor enkele stukken ontbraken. Tegen die uitspraak komen zowel de Stichting Woningbelang en het gemeentebestuur in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook de omwonenden komen in hoger beroep, omdat zij vinden dat de rechtbank al hun bezwaren had moeten honoreren. (zaaknummer 201005029/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

14.00 uur

Zitting over de weigering door de staatssecretaris van Justitie om informatie te verstrekken aan een man uit Den Haag. De man had op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om alle informatie gevraagd die betrekking heeft op zaken waarin aan vreemdelingen een verblijfsvergunning is verleend met gebruikmaking van de zogenoemde discretionaire bevoegdheid van de minister. De staatssecretaris heeft zijn verzoek afgewezen. Wel heeft de staatsecretaris de rechtbank in Haarlem een aselecte steekproef van zestig dossiers gegeven, met het verzoek dat alleen de rechtbank daarvan kennis neemt. De man uit Den Haag heeft de rechtbank daar echter geen toestemming voor gegeven, omdat hij vindt dat hij daardoor in een nadeliger positie komt te verkeren dan de staatssecretaris. De rechtbank oordeelde in april 2009 dat het niet mogelijk was te beoordelen of de staatssecretaris de documenten terecht heeft achtergehouden, omdat zij de dossiers niet bij haar oordeel mocht betrekken. De rechtbank verklaarde het beroep van de man daarom ongegrond. Tegen die uitspraak komt de man in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200903989/1)

14.00 uur

Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend aan Dunea Duin & Water in Voorburg voor het onttrekken van grondwater op de locatie Berkheide en Berkheide/De Kom in Wassenaar. Omdat beide gebieden naast elkaar liggen en elkaar beïnvloeden, heeft het provinciebestuur de twee eerder verleende vergunningen nu samengevoegd. De Katwijkse Stichting Berkheide Coepelduynen verzet zich tegen de nieuwe vergunning. Volgens haar wordt met het samenvoegen van de vergunningen de hoeveelheid te winnen grondwater verhoogd van 25 miljoen m3 naar ruim 32 miljoen m3. Dit leidt tot schade aan de duinnatuur, in het bijzonder omdat de winning gepaard zou gaan met het toevoegen van stikstof en fosfaat in de van nature voedingsarme duinnatuur. Daarom komt de stichting tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201002675/1)