Gemeente Grootegast


Uit de raad
Gemeenteraad

De gemeenteraad heeft na het zomerreces weer de draad opgepakt en heeft op 7 september jl. zijn eerste vergadering van het nieuwe vergaderjaar gehouden.

Nieuw raadslid
Het raadslid Baukje Besling (fractie PvdA) uit Lutjegast heeft in deze vergadering afscheid genomen van de raad. Zij had aangegeven wegens drukke werkzaamheden niet langer het raadslidmaatschap op een goede wijze te kunnen uitoefenen. Haar opvolgster is de volgende op de kandidatenlijst van de PvdA, mevrouw Pia Poelman-Mekkering uit Niekerk. Zij is in de vergadering van 7 september jl. door burgemeester Dijkstra beëdigd als raadslid.

Geen notulen meer, alleen nog besluitenverslag
De raad heeft eerder dit jaar bij het vaststellen van aanpassingen in het eigen Reglement van orde vastgelegd dat er een besluitenverslag opgemaakt wordt van de vergaderingen in plaats van uitgebreide notulen.

Voortaan wordt de dag na een raadsvergadering al een (concept-) besluitenverslag gepubliceerd op de website van de gemeente. In dat besluitenverslag worden naast de besluiten die de raad neemt ook stemverhoudingen en -verklaringen, toezeggingen, gestelde raadsvragen, afspraken en andere bijzonderheden die in een vergadering aan de orde komen opgenomen. Op de website wordt bij het besluitenverslag ook de geluidsopname van de raadsvergadering (geknipt per agendapunt) geplaatst, zodat geïnteresseerden snel na de vergadering kunnen uitluisteren wat er over een bepaald onderwerp is gezegd. Dit alles is ingegaan met de vergadering van 7 september jl.

Vragen over de uitvoering en kosten van maatregelen aan de Casper de Roblesdijk
Door de raadsleden van der Velde (VZ2000), de Wagt (PvdA) en Wessels (Groen Links) zijn vragen gesteld over de maatregelen die zijn genomen aan de Casper de Roblesdijk voor het weren van doorgaand verkeer en die deels weer ongedaan zijn gemaakt onder druk van beroepsmatige gebruikers van de weg. Ook de uitvoering van genomen maatregelen aan de Openderweg werden hierbij betrokken.
Â

De gestelde vragen zijn beantwoord door wethouder de Haan. Deze deelde mee dat de oplossing voor het weren van doorganad verkeer aan de Casper de Roblesdijk nu is gevonden in het plaatsen van een hek, waarbij zeer terughoudend sleutels worden uitgereikt aan beroepsmatige gebruikers en landeigenaren.

Vaststellen bestemmingsplannen Opende en Kleine Dorpen De bestemmingsplannen 'Opende' en 'Kleine Dorpen' zijn door de raad vastgesteld. De ingediende zienswijzen zijn door de raad ongegrond verklaard. Ingestems is met enkele tekstuele ambtelijke wijzigingen.

De raad heeft hoorzittingen georganiseerd waarin indienders van zienswijzen hun standpunt naar voren hebben kunnen brengen. In een hoorzitting kwam de vraag aan de orde of de in het bestemmingsplan Opende opgenomen wijzigingsbevoegdheid voor uitbreiding van de schoolbebouwing op de locatie Alkemastraat/Bensmastraat al dan niet zou moeten worden gehandhaafd. Aangezien het nog niet duidelijk is hoe de toekomstige huisvesting van beide scholen in Opende zal zijn heeft de raad besloten de wijzigingsbevoegdheid in het bestemmingsplan te handhaven. Ook het feit dat bij het gebruik maken van de wijzigingsbevoegdheid er een procedure zal worden gevolgd waarin omwonenden hun belangen kunnen inbrengen speelde hierbij een rol.

Een verzoek om het wegbestemmen van een grasdrogerij aan de Harkereed te Doezum (zoals opgenomen in het ontwerp-bestemmingsplan Opende) teniet te doen is door de raad, op aangeven van het college van b&w, gehonoreerd.

Eveneens is bijzondere aandacht besteed aan de bestemming van een perceel aan de Provincialeweg in Sebaldeburen. Hierbij was de uitkomst dat, zoals voorgesteld door het college, bij het toekennen van een woonbestemming het wel mogelijk blijft bedrijfsactiviteiten uit te voeren in de bestaande schuur, maar geen uitbreiding van de bebouwing mogelijk gemaakt wordt.

Interpellatie-debat wachtgeld wethouders
Op verzoek van de leden van de fracties van VZ2000 en de PvdA heeft de raad een debat gevoerd over het gebruikmaken door 2 wethouders van de zogenaamde wachtgeldregeling voor het deel van de aanstelling dat is vervallen bij de collegevorming na de laatste verkiezingen.