Den Haag beste 'waterstad' van europa

13/09/2010 06:30

Siemens Nederland NV

Den Haag presteert in Europa het beste als het gaat om de omgang met water. Op een schaal van 10 staat Den Haag met een score van 9,32 bovenaan in de categorie water van de European Green City Index (EGCI) van The Economist. Vooral het lage waterverbruik per inwoner en het geringe aantal lekkages dragen bij aan de hoge score. Ook op het gebied van Energie en CO2-uitstoot scoort Den Haag goed: respectievelijk een vijfde en zevende plaats. Op het gebied van luchtkwaliteit scoort Den Haag een negende plaats. De EGCI is uitgevoerd door de Intelligence Unit van The Economist in opdracht van Siemens. Burgemeester Jozias van Aartsen ontvangt de resultaten vandaag in München uit handen van Peter Löscher, CEO van Siemens AG, en van Ab van der Touw, CEO van Siemens Nederland N.V.

Den Haag behoorde niet tot de dertig steden die oorspronkelijk de Europese Green City Index vormden. De EGCI werd afgelopen jaar uitgevoerd en in december gepresenteerd tijdens de klimaatconferentie COP15 in Kopenhagen. Siemens Nederland gaf The Economist opdracht om Rotterdam en Den Haag aanvullend langs de groene meetlat te leggen. De resultaten van Rotterdam (plaats 13) werden in februari van dit jaar bekend. Op de theoretische index van 31 steden eindigt Den Haag op de tiende plaats en laat daarmee steden als Parijs, Londen, Rome en Athene achter zich. De gemeente Amsterdam, die wel in de originele index was opgenomen, eindigde vorig jaar al op de vijfde plaats.

De hoogste score in de categorie water is bereikt, doordat het waterverbruik per inwoner (55 m3) bijzonder laag is ten opzichte van het gemiddelde van alle steden(105 m3). Ook het kleine aantal lekkages in het waterleidingnet is bijzonder klein: slechts 4 procent, vergeleken met 23 procent gemiddeld. De gemeente Den Haag geeft advies over de mogelijkheden tot beperking van watergebruik en hoe verspilling te voorkomen is. Alle gebouwen in de stad zijn aangesloten op het rioleringssysteem. Het feit dat de gemeente de burgers bewust maakt van de waarde van water wordt innovatief genoemd, omdat dit een ongebruikelijke component in gemeentelijk beleid is.

Den Haag scoort volgens de onderzoekers ook meer dan gemiddeld op het gebied van vervoer. "Het is één van de sterke punten van Den Haag", aldus Ab van der Touw, CEO van Siemens Nederland. "Den Haag staat op de vierde plaats in Europa en dat is een uitstekende prestatie. In het bijzonder het openbaar vervoer in de stad krijgt een pluim van de onderzoekers, zowel vanwege de kwaliteit als om het hoge gebruik van het openbaar vervoer." Ook de dichtheid van het fietspadennet is uitstekend, volgens The Economist. De onderzoekers roemen verder het lage energiegebruik per hoofd van de bevolking en per woning, dat het laagste is van Europa. De luchtkwaliteit van Den Haag scoort 7,86 op een schaal van 10, dat slechts een fractie lager is dan de best presterende Noord-Europese steden. De onderzoekers noemen het een goede prestatie, ondanks de nabijheid van de Rotterdamse haven. Uit metingen blijkt dat Den Haag met minder luchtvervuiling (CO2, SO2, ozon en fijnstof) te kampen heeft dan de gemiddelde stad in Europa.

Afval is een categorie, waarmee Den Haag het slechtste scoort op de index. De hoeveelheid afval per inwoner (601 kg) is veel hoger dan het gemiddelde (511 kg). Daar staat wel tegenover dat 21 procent van het afval gerecycled wordt. Het feit dat in Den Haag geen sprake is van samenhangend milieubeleid en bevoegdheden gedeeld moeten worden met de provincie, drukt de score op het onderdeel milieubeheer.

CEO Ab van der Touw van Siemens Nederland ziet ook mogelijkheden tot verbetering van de duurzaamheid van Den Haag. "Wij denken graag met de stad Den Haag mee om die duurzaamheid te vergroten. Siemens heeft kennis van en antwoorden op de meeste stedelijke vraagstukken over duurzaamheid in huis."

De reikwijdte van de European Green City Index is uniek. De studie beoordeelt de dertig steden in acht categorieën: CO2-emissies; Energie; Gebouwen; Vervoer; Water; Luchtkwaliteit; Afval & landgebruik; en Milieubeleid. De categorieën zijn gebaseerd op dertig aparte indicatoren, waarvan zestien kwantitatief (bijv. water- en energieverbruik per hoofd van de bevolking, percentage gerecycled afval en gebruik van openbaar vervoer) en veertien kwalitatief (bijv. CO2-reductiedoelen, efficiëntienormen voor gebouwen en draagvlak voor milieubeschermingsmaatregelen). De Economist Intelligence Unit heeft in samenwerking met Siemens de index ontwikkeld en het rapport opgesteld. Het onderzoek is zoveel mogelijk gebaseerd op gegevens uit officiële bronnen, zoals onderzoeksbureaus van gemeente- en stadsbesturen. De studie omvat ook gedetailleerde portretten van elke stad waarin hun sterke en zwakke punten naar voren komen, maar er komen ook initiatieven en projecten aan bod waar andere steden van kunnen leren. Een essentieel aspect van de studie is dat de resultaten van elke stad vergelijkbaar zijn, zowel binnen de afzonderlijke categorieën als voor de totaalbeoordeling.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.siemens.com/entry/cc/en/urbanization.htm