Ingezonden persbericht

Persbericht d.d. 13 september 2010

Historische Veegensprijs voor 'Passage naar Europa' van Luuk van Middelaar

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem heeft de Dirk Jacob Veegensprijs van 12.500 euro toegekend aan het promotiewerk 'De passage naar Europa. Geschiedenis van een begin' van Luuk van Middelaar. Zijn proefschrift werd al eerder dit jaar onderscheiden met de Socrates Wisselbeker 2010. De Veegensprijs is een bekroning voor oorspronkelijk onderzoek op het gebied van economische, politieke en/of sociale geschiedenis van Nederland, dat inzicht geeft in ontwikkelingen die nu voor ons land relevant zijn.

Volgens de jury voldoet de originele studie van Van Middelaar 'op superieure wijze' aan deze criteria. In zijn boek beschrijft en analyseert hij de politieke eenwording van Europa vanuit historisch perspectief. Met zijn analyse doorbreekt hij de tegenstelling in het debat tussen federalisten, die hopen dat Europa een superstaat wordt en eurosceptici, die beweren dat Europa weinig voorstelt of mag voorstellen. In zijn model gaat hij uit van drie sferen. Naast de binnensfeer van Brusselse instellingen en de buitensfeer van de afzonderlijke lidstaten met hun nationale belangen, ziet Van Middelaar een tussensfeer, waar de regeringsleiders elkaar ontmoeten en 'zaken doen'. 'De groei van de Europese Unie is minder een resultaat van plannen van ambtenaren in Brussel, maar veel meer een antwoord van de lidstaten samen op gebeurtenissen van buiten', stelt hij. Deze stelling wordt in zijn boek met voorbeelden uit de jonge geschiedenis van de Europese Unie ondersteund. Zo laat hij zien hoe de totstandkoming van de euro voortvloeide uit de val van de Berlijnse muur en hoe de regeringsleiders hierin samen een beslissende rol speelden.

Luuk van Middelaar (1973) kent het Europese spel van binnenuit. Op dit moment is hij adviseur en tekstschrijver van de vaste voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy. Eerder was hij adviseur van Europees Commissaris Frits Bolkestein en columnist bij NRC Handelsblad. Hij studeerde in Groningen en Parijs en promoveerde in 2009 cum laude aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn proefschrift, geschreven aan het Duitsland Instituut Amsterdam, werd dat jaar uitgeroepen tot het beste proefschrift aan de Faculteit Geesteswetenschappen. Zijn boek wordt vertaald in het Frans, Hongaars en Pools en is bovendien genomineerd voor de Prix du Livre Européen 2010.

De Veegensprijs wordt één keer in de twee jaar beschikbaar gesteld door de Stichting Fonds voor de Geld- en Effectenhandel. De jurering is in handen van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem. Volgens de jury (hoogleraren Willem Frijhoff, Pim Kooij en Piet de Rooij) heeft Van Middelaar niet alleen een mooi model ontworpen, maar is hij er ook uitstekend in geslaagd om dit deskundig en overtuigend vanuit historisch perspectief inhoud te geven. 'Het onontkoombare gegeven dat de economische, politieke en sociale geschiedenis van Nederland langs een onontwarbaar kluwen van lijnen in de Europese realiteit ligt ingebed, wordt schitterend geïllustreerd.'