Openbaar Ministerie

Gehele week in teken van megazitting bij rechtbank Assen

13 september 2010 - Arrondissementsparket Assen

Bij de rechtbank in Assen zijn deze week 5 dagen gereserveerd voor de behandeling van 7 verdachten voor de Meervoudige Strafkamer. De mannen worden verdacht van gewapende overvallen, bedreiging, afpersing, mishandeling en diefstal met geweld.

Het gaat hier om een zogenaamde megazitting, gezien het aantal verdachten en het aantal gepleegde feiten. Drie officieren, in wisselende samenstelling, behandelen de zaken op zitting.

De eerste zittingsdag is op maandag 13 september 2010 vanaf 9.00 uur. In totaal staan 7 verdachten terecht. De verdachten zijn in de leeftijd van 26 tot en met 39 jaar en komen uit Assen, Beverwijk, Groningen, Franeker en Stadskanaal. De feiten zijn gepleegd in Assen, Groningen en Valthermond en vonden plaats in 2009.

De verdachten die de politie aanbrengt bij het OM komen bijna altijd (85%) voor de rechter. Dit percentage ligt aanmerkelijk hoger dan bij andere delicttypen. Het OM eist daarbij hoge straffen, meestal een gevangenisstraf. Het OM wijst daarbij ook op de onrust die overvallen teweegbrengen in de samenleving. De rechter legt in bijna alle gevallen (97%) een gevangenisstraf op en volgt doorgaans de forse eis van het OM. Zes van de tien meerderjarige overvallers worden bestraft met een gevangenisstraf van meer dan een jaar. Ook minderjarige daders komen er niet zomaar met een werkstraf vanaf; 94% van deze groep krijgt een vrijheidsstraf opgelegd. Door de buit van overvallers af te nemen zorgt het OM ervoor dat een overval niet loont.