Ingezonden persbericht

VKBANEN-ONDERZOEK:
Ambtenaar wil zelfstandiger werken

Veel werknemers willen graag meer zelfstandig werken, buiten kantoor en niet op vaste tijden, maar hebben daar geen mogelijkheden toe. Tussen werkgever en werknemer bestaat over dit verlangen naar 'het nieuwe werken' nog een grote kloof. Onderzoek van Newcom Research & Consultancy en VKbanen onder 3000 hoogopgeleiden, leert dat 80 procent van de werknemers een baas die zich inzet voor het nieuwe werken 'aantrekkelijk' vindt. Helaas doet slechts één op de drie werkgevers hiervoor zijn best.

Overheid blijft achter
Al lopen werkgevers niet hard, toch groeit het nieuwe werken gestaag. Vooral in de bank-, ict- en verzekeringssector komt het 'flexwerken' op ruime schaal voor. Ook ambtenaren willen dat wel, maar de overheid blijft volgens het onderzoek nog achter. Het ontbreekt bij de overheid vooral aan een cultuur en een structuur die het nieuwe werken ondersteunt. Het huidige niveau beoordelen de werknemers met een 5,5 en het gewenste niveau ligt op een ruime 8.

Inspirerend leiderschap ontbreekt
Werknemers die regelmatig thuiswerken, moeten beschikken over een goede computer en op het netwerk van hun bedrijf kunnen. Ook moet het management aangepast worden. Een zelfstandige flexwerker wil niet door zijn meerdere worden gecontroleerd: hij wil inhoudelijk worden geïnspireerd, zo blijkt uit het onderzoek.
Een inspirerende leider is niet constant bezig om medewerkers te controleren en te wantrouwen, maar is een coach die vrijheid en flexibiliteit biedt. De werknemer vindt persoonlijke groei en ontwikkeling belangrijk, en stelt daar een grote betrokkenheid tegenover. Het nieuwe werken kan daarom voor zowel werkgever als werknemer winst opleveren.

Tevredenheid over werktijden
Verder blijken werknemers redelijk tevreden te zijn op het gebied van flexibel werken. Zij geven aan content te zijn met hun werktijden, de ruimte voor eigen initiatief, contact met collega's en de beschikbaar gestelde middelen. Leeftijd blijkt geen grote rol te spelen bij de voor- of tegenstand van het nieuwe werken.

Volgens Quinty Danko, hoofdredacteur van VKbanen, spelen organisaties die actief bezig zijn met het nieuwe werken in op de wensen van moderne werknemers. "Vooruitstrevende werkgevers kijken niet alleen naar de mogelijkheid van thuiswerken voor hun werknemers. Zij proberen een mentaliteitsverandering in gang te zetten en inspirerend leiding te geven om de schaarse slimme medewerkers aan te trekken."

Op zaterdag 11 september verschijnt het VKbanen magazine over het nieuwe werken bij de Volkskrant.

Newcom Research & Consultancy
Newcom Research & Consultancy helpt organisaties de juiste beslissingen te nemen door middel van toegepast onderzoek. De specialismen van Newcom: strategische positioneringsvraagstukken, effectiviteit van marketingcommunicatie, interne corporate communicatie en marktverkenning. www.newcomresearch.nl.

VKbanen
VKbanen is onderdeel van de Persgroep Banen, de verkooporganisatie van de Volkskrant, VKbanen.nl, AD, NRC Handelsblad, nrc next, Trouw en Het Parool. VKbanen is het grootste carrièreplatform voor hoger opgeleiden met maandelijks een bijlage bij de Volkskrant op zaterdag. Daarnaast biedt www.VKbanen.nl continu inspirerende redactionele content over werk en persoonlijke ontwikkeling.