Ingezonden persbericht

13 september 2010
Hogeschool Utrecht versterkt samenwerking met India
Lector International Business and Innovation geeft gastcollege bij Universiteit van Delhi

Een delegatie van Utrechtse bestuurders, waaronder afgevaardigden van provincie , UMC Utrecht, Kamer van Koophandel, Sciencepark Utrecht, Universiteit (UU) en Hogeschool Utrecht (HU) - is afgelopen vrijdag afgereisd naar India. Tijdens deze werkreis ontwikkelt men samenwerkingsverbanden met Indiase onderzoeksinstanties en bedrijven. Doel is om naast het leggen van nieuwe contacten, ook bestaande contacten te bestendigen. Deze partnerships faciliteren nu al studenten- en docentenuitwisseling naar India en deelname van Indiase studenten aan de Utrecht Summer School.

Zo verzorgt lector Hein Roelfsema, Lector International Business and Innovation aan de Faculteit Economie & Management, een gastles voor de studenten van de Universiteit van Delhi en is hij key-note speaker tijdens het seminar 'Relevance of management skills for international business, entrepreneurship & innovation' op de Universiteit van Delhi. Dit seminar wordt bijgewoond door het Indiase en Utrechtse bestuurdersgezelschap en gaat dieper in op de link tussen de regio Utrecht en India. Roelfsema behandelt het samenwerken binnen het MKB en de bijzonderheden die daarbij spelen.
Pragmatische innovaties
Karin Alfenaar, beleidsadviseur bij HU, benadrukt: "India heeft enorme behoefte aan een brug van theoretische kennis naar een goede uitvoeringspraktijk. Er komen veel organisaties in de keuken kijken, maar deze missie met Utrechtse bestuurders, waaronder Hogeschool Utrecht, gaat verder dan oriënteren. Er worden concrete zaken gedaan."
Geri Bonhof, collegevoorzitter Hogeschool Utrecht: "Duurzame energie & bouwmethoden, publiek-private samenwerking, Science & Technology en sociaal maatschappelijke problematiek zijn allemaal gebieden waarin wij met onderzoek, onderwijs- en studentprojecten pragmatische innovaties realiseren. Hierover wisselen we graag uit met India."

Het beroepenveld wordt internationaler en vraagt om studenten die zich daar goed in kunnen bewegen. India is één van de BRICK-landen waar steeds meer toekomstige werkgevers van HU-studenten zaken doen. Hogeschool Utrecht wil internationale en interculturele competenties bij studenten bevorderen en besteedt, in het kader van Internationalisering, bijzondere aandacht aan contacten met staf, studenten en instellingen in verschillende delen van de wereld.

Over Hogeschool Utrecht

Hogeschool Utrecht (HU) is een kennisorganisatie die door hoogwaardig onderwijs en onderzoek werkt aan innovatie en professionalisering van de beroepspraktijk en aan de persoonlijke ontwikkeling van talent. De 3.200 medewerkers van de HU verzorgen hoger onderwijs voor 35.000 studenten via 77 bachelors en 24 masters. Promoverende docenten en excellente studenten verrichten toegepast onderzoek onder leiding van ruim 40 lectoren en geclusterd in 6 kenniscentra. Hogeschool Utrecht heeft vestigingen in Utrecht en Amersfoort.