Ingezonden persbericht

Indy uit Ruinerwold (Drenthe)
Leukste paard van Nederland 2010

13 september 2010

DEURNE - Op zondag 12 september is Indy uitgeroepen tot Leukste paard van Nederland 2010. Samen met elf andere paarden streed zij in de finale van de Sophia Paardenverkiezing, die afgelopen weekend plaatsvond tijdens het internationale Horse Event in Deurne. Indy werd gehuldigd door amazone en winnaar van Olympisch zilver, Tineke Bartels. Met de Sophia Paardenverkiezing vraagt de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren aandacht voor het welzijn van paarden.

Indy

"De jury was onder de indruk van de levendigheid van dit paard", aldus het juryrapport. "Wat een energie! Je kunt zien dat Indy een heerlijk paardenleven leidt. Ze zit lekker in haar vel en geniet zichtbaar van het contact met de paarden om haar heen."
Indy is de tien jaar oude Appaloosa van Joyce de Vos (28, Ruinerwold), die haar paard liefkozend 'een bijzondere persoonlijkheid' noemt. "Indy is eigenzinnig en tegelijkertijd heel lief. Ze wil altijd voor je werken en ze heeft ontzettend veel humor. Misschien is ze wel het grappigste paard van Nederland!", zegt de Drentse met een knipoog. "Ik ben verrast en superblij met de titel Leukste paard van Nederland. Maar tegelijkertijd verbaast het me niet: Indy is echt het allerleukste paard! Ik heb haar als veulen gekregen en we zijn al tien jaar samen. Topsport doe ik niet met haar; wij hebben het gewoon erg gezellig samen." Naast een mooie titel, wonnen Joyce en haar paard een professionele fotoreportage. Bovendien krijgt Indy een tandartsbehandeling door een erkende paardentandarts.

Finale

De afgelopen weken presenteerden ruim 1250 deelnemers hun paard op www.paardenverkiezing.nl. Maar liefst 7267 paardenliefhebbers stemden online op hun favoriet. Per provincie ging de kandidaat met het hoogste aantal stemmen door naar de finale. Winnaar Indy was finalist van de provincie Drenthe. De tweede plaats in de Sophia Paardenverkiezing was voor Jasper K van Floor Vergeer uit Gouda (Zuid-Holland), die een paardendeken en een chabrak won. Vico Wald van Rixt van der Horst uit Grou (Friesland) won de derde plaats en kreeg honderd kilo paardenvoeding mee naar huis.
De overige finalisten waren Ilyano uit Hulsberg (Limburg), Wevita uit Sint-Maartensdijk (Zeeland), Gloria Polka uit Sprundel (Noord-Brabant), JD Topsail Chex uit Diemen (Noord-Holland), Rixke uit Lelystad (Flevoland), She's The One uit Everdingen (Utrecht), Romy uit Tiel (Gelderland), Zalina Zalocia uit Almelo (Overijssel), en Hope DJ uit Haren (Groningen). Zij ontvingen als troostprijs een halsterset.

Jury Sophia Paardenverkiezing: 'Welzijn staat voorop'

De finale van de Sophia Paardenverkiezing vond plaats op 12 september, tijdens het internationale Horse Event in Deurne. Een deskundige jury, bestaande uit Tineke Bartels (amazone en winnaar van Olympisch zilver), Helma van de Vondevoort (directeur van de Koningin Sophia-vereeniging tot Bescherming van Dieren) en Machteld Oudshoorn (oprichter van het Paarden Kennis Centrum), beoordeelde de finalisten.
Helma van de Vondevoort: "Ons belangrijkste criterium was niet het uiterlijk, maar het welzijn van het paard. Om een goed leven te hebben, heeft een paard meer nodig dan een mooie stal en genoeg voer. Veel bewegingsruimte, aandacht en contact met soortgenoten zijn net zo belangrijk." Tineke Bartels is blij dat de Sophia-Vereeniging zich inzet voor paarden: "Ik hoop dat veel bezoekers van Horse Event zich hebben laten informeren over het belang van gezelschap voor deze dieren."

Eenzaamheid bij paarden

Paarden zijn van nature zeer sociale dieren, voor wie contact met andere paarden essentieel is.Toch worden veel paarden alleen gehuisvest in een stal, box of wei. "Paarden die langdurig alleen gehouden worden, gaan van ellende abnormaal gedrag vertonen zoals kribbebijten en op en neer deinen met hoofd en lichaam (weven). Soms vindt er zelfs zelfbeschadiging plaats", zegt Van de Vondevoort. "Bijna dertig procent van de ruim 500.000 paarden in Nederland lijdt onder de gevolgen van eenzaamheid."
Om eenzaamheid bij paarden te voorkomen, dringt de Sophia-Vereeniging bij de overheid aan op beschermende wet- en regelgeving, bijvoorbeeld op het gebied van huisvesting. Daarnaast geeft de Sophia-Vereeniging voorlichting over de sociale behoeften van paarden. Van de Vondevoort: "Alleen met genoeg kennis over de natuurlijke aard van paarden, kan hun welzijn verbeterd worden. Paarden begrijpen is paarden beschermen!"

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht