Gemeente Oirschot

Informatiebijeenkomsten raad op 14 september

Â

Het college van burgemeester en wethouders nodigt u uit voor een aantal informatiebijeenkomsten die worden gehouden op dinsdag 14 september a.s. Deze raadsbijeenkomsten hebben allen een openbaar karakter.

Â

Op het programma staan de volgende openbare presentaties:

Â

19.30 - 22.00 uur: Informatiebijeenkomst in de commissiekamer beneden over

Â
respectievelijk:

o WMO â WMO Adviesraad

o Inclusief beleid

Â

WMO - WMO Adviesraad

De wmo is er voor gezonde mensen en voor mensen met beperkingen door ouderdom of handicap, een chronisch psychisch probleem, een psychosociaal probleem en ouders met kinderen met opvoedproblemen. Verder vallen ook de maatschappelijke opvang, het verslavingsbeleid en de bestrijding van huiselijk geweld onder de Wmo.

De gemeente voert de wet uit. De gemeente weet immers wat er leeft en kan het beste inspelen op de wensen en behoeften van haar inwoners. Inwoners krijgen een belangrijke stem in het Wmo-beleid. Zij hebben inspraak in het beleid en kunnen hun gemeente ter verantwoording roepen.

De Wmo adviesraad is de onafhankelijke adviesraad voor inspraak, advies en gezamenlijke belangenbehartiging voor alle inwoners, die met de Wmo te maken krijgen.

De Wmo adviesraad geeft de gemeente gevraagd en ongevraagd advies over het beleid en de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)om u als burger volwaardig te laten deelnemen aan de samenleving en dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen.

Â

Inclusief beleid

Om een samenleving te bereiken waarin iedereen meedoet en niemand wordt buitengesloten is beleid nodig waarin vooraf rekening is gehouden met mensen met een beperking.

De gemeente maakt beleid. Wij weten niet vanzelf hoe wij inclusief beleid kunnen maken. Mensen die zelf uit ervaring vertellen waar het om draait in de samenleving, zijn daarbij onmisbaar. We willen beleid, waarbij we in alle fasen van de beleidscyclus rekening houden met verschillen tussen mensen en dan met name verschillen tussen mensen met en zonder beperkingen.

Â

Â

19.30 - 22.00 uur: Informatiebijeenkomst in de commissiekamer boven over

Â
respectievelijk:

o Westfields

o Verkenning Verkeersstructuur

Â

Westfields

De bestuurlijke doelen bij Westfields zijn het realiseren van een regionale bedrijventerrein dat ook voorziet in de locale én regionale behoefte en een aanjaagfunctie kan vervulling voor het revitaliseringproces voor de bestaande bedrijventerreinen. Daarnaast is het doel om met actieve grondpolitiek winst te maken, zodat er financiële ruimte ontstaat voor het realiseren van andere bestuurlijke doelen.

Vanwege een gewijzigde en nog wijzigende economische situatie is er o.a. sprake van een âkopersmarktâ en is de concurrentie van de andere bedrijventerreinen de in de regio aanzienlijk. Gemeente Oirschot moet creatief zijn âmaatwerk leveren- om aspirant-kopers uiteindelijk te binden. Het college moet daarom overgaan tot het bijstellen van regelingen en binnen haar bevoegdheid voldoende ruimte hebben voor maatwerkafspraken met kopers. Dit alles binnen de doelen/kaders die door de raad op hoofdlijnen worden gesteld.

Â

U zult de bestuurlijke doelen moeten (her-)bevestigen. Daarnaast zal het huidige selectie- en uitgiftebeleid -voor, met name, de optieregeling- deels moeten worden ingetrokken en de Grondnota deels moeten worden bijgesteld. Wij zullen u over de achtergronden op 14 september bijpraten.

Â

Verkenning verkeersstructuur

De portefeuillehouder geeft inzicht in de resultaten van de Verkenning Verkeersstructuur Oirschot. Verder wordt ingegaan op het voornemen om planstudies uit te gaan voeren naar:


* het vergroten van de afwikkelcapaciteit van de rotonde Kempenweg - Bestseweg - Rijkesluisstraat;


* het reconstrueren van de Bestseweg binnen de bebouwde kom;


* het opheffen van de aansluiting Koolmond - Kempenweg - Moorland voor autoverkeer;


* het verkeersluw maken van de Eindhovensedijk;


* het realiseren van een ontsluitingsweg Kempenweg - Eindhovensedijk.

Na uitvoering van de planstudies wordt beoordeeld welke oplossingsrichtingen wenselijk zijn waarbij de financiële kaders binnen de begroting uitgangspunt zijn.