Gemeente Laren

Wally Moes vrijwilligers- en aanmoedigingsprijs uitgereikt

13-09-2010
Afgelopen vrijdag (10 september), tijdens de openingsavond van de INmarkt Laren, heeft burgemeester Elbert Roest de Wally Moes Vrijwilligersprijs uitgereikt. Winnares was dit jaar Nel de Haar. Omdat zij zelf niet aanwezig kon zijn, nam haar zoon de prijs voor haar in ontvangst: een prachtig kunstwerk en een bedrag van 750 euro. De aanmoedigingsprijs, een legpenning en 250 euro, ging naar Marline Schaapherder.

Met de Wally Moes vrijwilligersprijs en de aanmoedigingsprijs wil de gemeente Laren waardering tonen voor het vele werk dat vrijwilligers belangeloos verrichten voor de Larense gemeenschap. De prijzen worden jaarlijks uitgereikt; de eerste keer was vorig jaar.

Winnaar Wally Moes vrijwilligersprijs
Nel de Haar is gastvrouw bij de Historische Kring. Ze ontvangt regelmatig bezoekers in de Lindenhoeve en verricht daarnaast nog vele andere werkzaamheden voor de Historische Kring. Verder doet zij vrijwilligerswerk voor gehandicapten- en bejaardenzorg. Mevrouw De Haar verleent ook veel hulp buiten de organisaties om; ze is een vrouw die voor iedereen klaarstaat. Naar schatting besteedt ze in totaal de helft van elke week aan vrijwilligerswerk.

Winnaar aanmoedigingsprijs
Winnares van de aanmoedigingsprijs Marline Schaapherder ontving de prijs vanwege haar grote inzet en betrokkenheid bij Scouting Maggy Lekeux. Ze geeft wekelijks leiding aan jeugdleden (11 tm 14 jaar) en organiseert onder andere groepsactiviteiten, zoals het zomerkamp en het groepsweekend. Marline is een geboren leider en weet anderen goed te motiveren..

Wethouder Leo Janssen reikte haar de bij de prijs behorende legpenning van de gemeente Laren uit èn de waardecheque van EUR 250,00 te besteden aan een doel dat de Larense gemeente ten goede komt binnen haar `eigen' Scouting Maggy Lekeux.

Wally Moes
Walburga (Wally) Wilhelmina Moes maakte deel uit van de Larense School, een groep kunstenaars die eind 19^een begin 20^eeeuw in en rond Laren werkten.

Ze werd geboren in 1856 in Amsterdam en vestigde zich in 1884 in Laren. Haar werk

- schilderijen, tekeningen en etsen - varieert van realistische romantiek tot hele zoete romantische taferelen. Vaak zijn het Larense dorpsleven en landschap haar inspiratiebron. Verder schrijft zij onder andere een verhalenbundel en een autobiografie. Wally Moes overleed in 1918 (in Laren).