Primeur voor 'Dag van de Postzegel'

14/09/2010 10:59

TNT Post

DEN HAAG, 14 SEPTEMBER 2010 - Vandaag brengt TNT Post de eerste Persoonlijke Postzegel uit met nieuwe waardeaanduiding. Deze primeur gaat naar de postzegel die gewijd is aan de 'Dag van de Postzegel'. Op deze Persoonlijke Postzegel is een postzegelvel uit 1923 te zien met de beeltenis van Koningin Wilhelmina (1880-1962). De afgebeelde postzegel maakt deel uit van de jubileumserie die werd uitgegeven ter gelegenheid van haar vijfentwintigjarig regeringsjubileum.

De 'Dag van de Postzegel' is een jaarlijks internationaal evenement, dat wordt opgeluisterd met onder meer tentoonstellingen en ruilbeurzen. TNT Post geeft tevens een postzegelmapje uit. De Nederlandsche Vereeniging van Postzegelhandelaren wijdt een eerstedagenveloppe aan deze uitgifte. Op 15 oktober, de Dag van de Postzegel, verschijnt ook nog een Prestigeboekje. Dit Prestigeboekje maakt onderdeel uit van een reeks Prestigeboekjes die aandacht besteedt aan de geschiedenis van de permanente postzegelseries in Nederland. De eerste uitgave in deze reeks kwam uit in 2009.

Ontwerp

De afbeelding op de postzegel is afgeleid van de jubileumpostzegels uit 1923 en omvat twee verschillende ontwerpen van Willem van Konijnenburg, één met een tronende figuur met scepter en rijksappel en één met de beeltenis van Koningin Wilhelmina. Van het tweede ontwerp is een deel van een postzegelvel afgebeeld op de ingevulde Persoonlijke Postzegel. Heel bijzonder is dat Koningin Wilhelmina het bewuste vel persoonlijk heeft gesigneerd. Ronduit uniek is dat bij deze handeling het papier beschadigd raakte en er een inktvlek ontstond. Deze toevallig ontstane kenmerken verhogen de authenticiteit en maken het moment van de ondertekening heel aanschouwelijk.

Ontwerper

In het oorspronkelijke ontwerp bestond de L-vormige rand van de postzegel uit de tekst 'Nederland' en de waarde in eurocenten. Ontwerper Max Kisman: "om deze vorm te handhaven, heb ik een geometrisch element toegevoegd, dat horizontaal is afgebeeld. Het gaat om een serie van vijf ruitvormen, om en om gekleurd in de twee tinten van het oorspronkelijke ontwerp." Het gebruikte lettertype op de postzegel 'de Quickstep' is tevens ontworpen door Max Kisman en geeft, evenals de ruiten, de ongedwongenheid, beweeglijkheid en lichtheid van de postzegel weer.

Over de postzegel

De postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij de Collect Club van TNT Post, via www.collectclub.nl en bij de reguliere verkooppunten. Tevens is dit nieuwe kader vanaf 14 september 2010 beschikbaar op www.persoonlijkepostzegel.nl. De geldigheid van de postzegels is onbepaald.

Vanaf 1 juli 2010 staat er geen euroaanduiding meer op postzegels maar een cijfer. Op deze postzegels staat een 1 en ze zijn bedoeld voor bestemmingen binnen Nederland tot 20 gram.

Over TNT Post

TNT Post verwerkt dagelijks 15 miljoen poststukken (waarvan 400.000 pakketten) met ruim 7,6 miljoen bestemmingen in Nederland. Het bedrijf verbreedt daarnaast zijn horizon internationaal door middel van acquisities in Europa en Azië. Van groeiend belang zijn diensten die elektronische data omzetten in fysieke post. TNT Post is in de eerste plaats actief op het gebied van post: collectie, sortering, transport en aflevering van brieven en pakketten. Daarnaast is de onderneming gespecialiseerd in data- en documentdiensten, direct mail, e-commerce en internationale post. TNT Post heeft zo'n 58.000 mensen in dienst in Nederland. De omzet van TNT Post in het eerste halfjaar van 2010 bedroeg 2.060 miljoen euro. TNT Post is onderdeel van TNT N.V. TNT is zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid als onderneming en heeft partnerschappen gevormd met het World Food Programme en het Milieuprogramma van de Verenigde Naties om wereldwijd tegen honger en milieuvervuiling te strijden.

EINDE BERICHT