Stichting Bouw Research



14 september 2010

Campagne: `Met spouwmuurisolatie zit u er warm bij'

`Met spouwmuurisolatie zit u er warm bij' is het motto van een voorlichtingscampagne die deze week van start gaat. Het laten aanbrengen van isolatie in de spouwmuur betekent een kleine investering en een grote besparing. De campagne is een initiatief van de nationale energiebesparingsaanpak Meer Met Minder, voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en de branchevereniging van na-isolatiebedrijven VENIN.

Door het isoleren van de spouwmuur kan fors op de energierekening worden bespaard. Naar schatting één miljoen koopwoningen en 700.000 huurwoningen hebben nog geen geïsoleerde spouwmuur.

Enorm potentieel

Spouwmuurisolatie is als thema voor de campagne gekozen omdat deze maatregel een enorm besparingspotentieel biedt. Een gemiddelde hoekwoning kan er bijvoorbeeld zo'n 800 kubieke meter gas per jaar mee besparen. Dat is maximaal 40 procent van het gasverbruik voor dit type woning. De terugverdientijd van spouwmuurisolatie is slechts 3 tot 5 jaar en daarmee financieel aantrekkelijk voor huiseigenaren. Bovendien valt de maatregel onder de btw-verlaging op arbeid (van 19 naar 6 procent) en telt het mee voor de Rijkspremie Meer Met Minder (300 of 750 euro bonus, afhankelijk van het aantal energielabelstappen dat een huis energiezuiniger wordt).

Samenwerking met na-isolatiebedrijven

De campagne loopt tot eind december. Hij komt voor uit een bijzondere samenwerking tussen de maatschappelijke organisaties Meer Met Minder en Milieu Centraal en branchevereniging VENIN. De leden van VENIN die deelnemen aan de campagne beschikken over de KOMO-kwaliteitsverklaring voor spouwmuurisolatie en zijn bovendien allemaal `Meer Met Minder-aanbieder'. Behalve bij de isolatie van de spouwmuur, kunnen zij daardoor helpen bij het verkrijgen van een Maatwerkadvies Energiebesparing, de uitvoering van alle daaruit voortvloeiende energiebesparende maatregelen en het aanvragen van subsidies. Als MMM-aanbieders kunnen zij ook de Rijkspremie Meer Met Minder voor hun klanten aanvragen.

Voor de campagne is een speciale site in het leven geroepen: http://www.isoleerjespouw.nl

SBR is als kennisplatform betrokken bij het ontwikkelen en coördineren van cursussen en andere kennisoverdrachtsmiddelen in verband met Meer Met Minder.