Gemeente Soest

Voorbereiding kerntakendiscussie van start

14 september 2010

In het raads- en collegeprogramma wordt gesproken over de noodzaak om een kerntakendiscussie te voeren.

Hierin staat het volgende:

"Gelet op de financiële verwachtingen is een discussie over de gemeentelijke taken en het daarbij behorende inkomstenniveau onvermijdelijk. Bij de discussie is niets op voorhand uitgesloten. Bij de brede afweging van taken kan het zijn dat toch andere accenten worden gelegd. Rond een discussie over taken zijn de volgende zaken van belang:

* een gedeeld beeld over de hoogte van de in te vullen financiële taakstelling en de urgentie;

* betrokkenheid van de inwoners bij het proces;
* de zwakkeren worden zoveel mogelijk ontzien."

Een dergelijke discussie gaat uiteraard hand in hand met een dicussie over de visie op de gemeente; wat is Soest voor een gemeente en waar staan we voor als bestuur en gemeentelijke organisatie?

Op 16 september moet de gemeenteraad in de raadsvergadering een aantal keuzes maken over hoe zij het proces wil aanpakken en op welke manier zij de samenleving bij de discussie wil betrekken.

Naast het financiële belang dat aanleiding geeft voor deze discussie, hecht het college ook aan een herijking van de verwachtingen die de samenleving heeft van de overheid. Daarom vinden Burgemeester en wethouders het belangrijk dat de kerntakendiscussie een interactieve insteek krijgt waarbij de samenleving actief wordt betrokken.

In april 2011 moet de discussie zijn afgerond en moet de gemeenteraad besluiten kunnen nemen die de basis vormen voor de begroting van 2012 en verder.

U kunt dit bestand openen met de Acrobat Reader Agenda raadsvergadering 16 september 2010