Audax bekend Man Booker Prize shortlist is bekend Dinsdag 14 September, 2010 In totaal zijn er door de jury 6 boeken geselecteerd voor de shortlist voor de Man Booker Prize for Fiction. Sir Andrew Motion, voorzitter van de jury, heeft in een persconferentie de shortlist bekend gemaakt. Dit zijn: ⢠Peter Carey - Parrot and Olivier in America ⢠Emma Donoghue - Room ⢠Damon Galgut - In a Strange Room ⢠Howard Jacobson - The Finkler Question ⢠Andrea Levy - The Long ⢠Tom McCarthy - C

De voorzitter van de jury Andrew Motion aan het woord: âHet was een enorm voorrecht en een uitdaging voor ons om uit de longlist van dertien titels slechts zes fantastische titels te selecteren voor de shortlist. We zijn ervan overtuigd dat de gekozen boeken een verscheidenheid aan stijlen en themaâs laat zien, terwijl elke lezer de vrijheid houdt om de boeken op zijn eigen manier te interpreteren.â

De Australische auteur Peter Carey is één van de weinige auteurs die de prijs al twee keer in de wacht sleepte. Met Oscar and Lucinda(1988) en True History of the Kelly Gang(2001). Mocht hij dit jaar er weer vandoor gaan met de prijs dan is hij de enige auteur die de prijs drie keer gewonnen heeft. In 1985 stond hij ook nog eens met Illywhacker op de shortlist. De Zuid-Afrikaanse auteur Damon Galgut heeft al eerder op de shortlist gestaan met The Good Doctor (2003) en Howard Jacobson heeft al twee keer op de longlist gestaan met Kalooki Nights (2006) en Whoâs Sorry Now? (2002). De Ierse auteur Emma Donoghue is met 40 jaar de jongste auteur op de shortlist.

Op zondag 10 oktober, zullen de auteurs aanwezig zijn in Southbank Centreâs Royal Festival Hall. Het is de enige kans om de auteurs te ontmoeten tijdens lezingen, discussies en een vragenronde met het publiek.

De winnaar van de Man Booker Prize for Fiction word op dinsdag 12 oktober bekend gemaakt. De winnaar ontvangt een cheque ter waarde van £50.000,--(ongeveer â¬60.000,--). De winnaar van vorig jaar, Wolf Hall van Hilary Mantal, heeft alleen al in het Verenigd Koninkrijk meer dan een half miljoen exemplaren verkocht. Alle auteurs op de shortlist, inclusief de winnaar, ontvangen £2.500,-- en een speciale editie van hun genomineerde boek.