Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Den Oever

Studie vergelijkt varianten hoogwaterkering Den Oever

Publicatiedatum : 14 september 2010

De maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) en de financiële haalbaarheidsstudie voor de hoogwaterkering Den Oever zijn klaar. Uit deze studies, die een objectieve vergelijking van de vier varianten voor versterking van de hoogwaterkering mogelijk maken, lijkt variant 2B - het verleggen en verbreden van een aantal havendammen, eventueel in combinatie met een beperkte verhoging van de Havendijk - vanuit maatschappelijk oogpunt het meest interessant.

Er is ook gekeken naar variant 3B. Deze variant - de verhoging van een aantal dammen tot primaire water-kering met daarin een doorvaarbare keersluis - maakt een einde aan de bestaande wateroverlast op het buitendijks gelegen haventerrein. Uit de financiële haalbaarheidsstudie blijkt dat er voor deze variant een groot gat zit tussen de geraamde kosten en de verwachte financiering. De komende weken adviseren de adviesgroep, de projectgroep en een bestuurlijk overleg het hoog-heemraadschap over de consequenties van de resultaten van de studies voor 3B: valt hij af, of vinden ze dat 3B samen met drie andere varianten verder uitgewerkt moet worden in de milieueffectrapportage?

Milieueffectrapportage

De volgende stap is het uitwerken van de varianten voor versterking in een milieueffect-rapportage. In het rapport worden de effecten van de verschillende varianten op onder andere bedrijvigheid, natuur, leefbaarheid en bereikbaarheid onderzocht.

Dat er al vóór het opstellen van het milieueffectrapport een beslissing over 3B wordt genomen, komt voort uit de door de provincie vastgestelde richtlijnen voor dit rapport. Hierin staat dat besloten kan worden dat we variant 3B op basis van de resultaten van de MKBA en de financiële haalbaarheidsstudie niet verder hoeven uit te werken.

Keuze voorkeursalternatief

Medio volgend jaar kiest ons bestuur vervolgens op basis van de resultaten van de MKBA, de haalbaarheidsstudie en de milieueffectrapportage op welke wijze de hoogwaterkering moet worden versterkt.

* Meer informatie