Gemeente Hoogeveen

Hoogeveen kandidaat voor internationale prijs

Hoogeveen is kandidaat voor de city.people.light award 2010. Dit is een internationale prijs voor steden en plaatsen die spraakmakend, efficiënt en duurzaam met licht om gaan. Deze internationale prijs voor het beste lichtontwerp wordt jaarlijks toegekend door het LUCI, een internationaal verbond van steden dat zich professioneel bezig houdt met stadsverlichting. In voorgaande jaren ging de prijs onder andere naar Seoul, Gent, Wenen en Keulen. Hoogeveen is dit jaar de enige Nederlandse kandidaat voor de internationale award. De jury bekroont drie plaatsen of steden. De prijsuitreiking is op vrijdag 17 september tijdens het jaarlijkse LUCI Forum in Chartres in Frankrijk.

`We wilden iets bijzonders en het is iets bijzonders geworden''

Hoogeveen heeft een ontwikkelingsvisie voor het stadscentrum die ervoor moet zorgen dat het centrum ook in de toekomst het kloppend hart van de regio blijft. Wethouder Anno Wietze Hiemstra: "Verlichting speelt hierbij een belangrijke rol. Het masterplan verlichting voor het centrum is gemaakt om ook 's avonds kwaliteit te hebben op straat. Sfeervol waar het kan, veilig waar het moet, met aandacht voor de parels van Hoogeveen. Duurzaamheid staat hierbij voorop. We wilden iets bijzonders en het is iets bijzonders geworden. Het lichtplan is al toegepast in de Hoofdstraat Noord (zie de foto's) en de Schutstraat. Ook volgt het raadhuis waar de oude "lichtkanonnen" plaatsmaken voor sfeervoller en energiezuiniger verlichting. De komende jaren krijgen ook het Kaapplein, het Haagje, het Kruis en park Dwingeland nieuwe verlichting."

Kennissessie

In aanloop naar de prijsuitreiking van de city.people.light award organiseert Philips samen met de gemeente Hoogeveen vandaag in het Raadhuis een kennissessie voor landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen. Ook deze kennissessie staat volledig in het teken van de ontwikkeling van het masterplan verlichting Hoogeveen, van visie tot uitvoering. Als afsluiting van de dag wordt een stadswandeling langs de diverse projecten gemaakt.

Verlichting in het stadscentrum Verlichting in het stadscentrum