Rechtbank Zwolle-Lelystad


Vijftien jaar voor beroving met doodslag

Zwolle-Lelystad, 14 september 2010 - De meervoudige strafkamer in Lelystad heeft een 21-jarige man veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf voor de dood van Thomas van Lierop.

De zaak
Vijf dagen nadat het slachtoffer bij de politie was opgegeven als vermist werd het ontzielde lichaam van de man aangetroffen. Het slachtoffer bleek met elf messteken om het leven te zijn gebracht. Op videobeelden van het station te Lelystad was te zien dat het slachtoffer kort voor zijn verdwijning nog contact had gehad met de verdachte. Met de bankpas van het slachtoffer bleek na zijn verdwijning nog verschillende malen geld te zijn opgehaald.

Overwegingen
De rechtbank acht bewezen dat verdachte het slachtoffer heeft gedood om diefstal (met geweld) mogelijk te maken.

Het door verdachte geschetste scenario dat hij het slachtoffer slechts tweemaal met zijn mes heeft geraakt, dat daarna iemand anders het slachtoffer nog heeft gestoken en dat als gevolg daarvan het slachtoffer is komen te overlijden, wordt door de rechtbank als onwaarschijnlijk verworpen. Voor dat scenario biedt het dossier geen enkel aanknopingspunt, aldus de rechtbank.

De rechtbank verwijt de verdachte in hoge mate dat hij op beestachtige wijze op het slachtoffer, die zelf ongewapend was, heeft ingestoken. Verder rekent de rechtbank de verdachte zwaar aan dat hij kennelijk gewetenloos en koelbloedig nog geen kwartier na het steekincident met de van het slachtoffer gestolen bankpas is gaan pinnen.

Vijftien jaar gevangenisstraf
De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van vijftien jaar. De rechtbank heeft daarbij nog in aanmerking genomen dat verdachte de nabestaanden van het slachtoffer onherstelbaar leed heeft toegebracht. En dat het misdrijf draagt een voor de rechtsorde bijzonder schokkend karakter draagt, dat sterke gevoelens van onrust en onveiligheid in de maatschappij veroorzaakt . De jonge leeftijd van verdachte en het feit dat de man geen strafblad heeft, zijn door de rechtbank in de strafoplegging meegewogen. Daarbij is verder nog gekeken naar andere strafopleggingen in landelijk vergelijkbare zaken.

LJ Nummer

BN6886

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Zwolle-Lelystad Datum actualiteit: 14 september 2010