ProRail

Persbericht

14-09-2010

ProRail start schadeclaimprocedure tegen jongeren

Spoorbeheerder ProRail stelt een groep van zeker vier jongeren, die minderjarig zijn, aansprakelijk voor de schade veroorzaakt door het in storing brengen van een overweg. Het gaat om een spoorwegovergang bij het Achterhoekse Wehl. De schade loopt mogelijk op tot tienduizenden euroâs.

Bij de presentatie van het Jaarverslag 2009 kondigde de spoorbeheerder al aan stevig in te zetten op het aanpakken van vandalen. Een derde van de treinstoringen wordt veroorzaakt door derden. Momenteel heeft ProRail tientallen schadeprocedures lopen. Met de aansprakelijkstelling van deze zeer jeugdige verdachte wil ProRail duidelijk maken dat de nadelige gevolgen voor het treinverkeer in geen geval zonder gevolg mogen blijven.

Omvang schade

De reizigers en vervoerder Syntus worden op het traject Arnhem-Winterswijk al enkele maanden geplaagd door urenlange treinuitval als gevolg van vandalisme. ProRail heeft daarop diverse maatregelen genomen zoals het plaatsen van cameraâs en het inzetten van buitengewoon opsporingsambtenaren (BOAâs). Bij een opsporingsactie in Wehl is afgelopen maandag een groep jongeren op heterdaad betrapt. Een van hen heeft storingen bekend.

Verveling

Reden voor ProRail om de jongeren en hun ouders aan te schrijven. De tiener verklaarde ook dat hij en zijn vrienden vanuit school uit pure verveling de storingen veroorzaakten. Met behulp van de Spoorwegpolitie KLPD zijn andere verdachten in kaart gebracht, die eveneens een schadeclaim van ProRail kunnen verwachten. Het strafrechtelijk onderzoek loopt nog.