Woonbond


14-09-2010

Laatste legale kraakpand van Nederland geopend

Tijdens het kunstfestival De Wereld van Witte de With in Rotterdam is 'Het laatste kraakpand van Nederland' geopend voordat op 1 oktober de wet tegen kraken in zal gaan. Met de actie, die mede dankzij de politie niet uitliep op een knokpartij met de eigenaar, werd een reeds tien jaar leegstaand gebouw een nieuwe bestemming gegeven. Het doet nu dienst als kraakmuseum en -informatiecentrum.

Zelfs na sommaties van de gemeente en tot grote ergernis van de buurt, werd het betreffende pand in de Witte de Withstraat al tien jaar aan zijn lot overgelaten. 'Kraken is sinds de legalisering het belangrijkste middel geweest waarmee huiseigenaren gedwongen werden hun vastgoed op een goede manier te bestemmen en onderhouden. Daarnaast is kraken altijd van groot belang geweest voor het creëren van vrije ruimte in de stad. Er zijn tientallen voorbeelden van gebouwen waarin de afgelopen jaren creativiteit en vernieuwingen in de cultuur zijn ontstaan. Het laatste kraakpand van Nederland is een ijkpunt in de geschiedenis. Op 1 oktober verdwijnt een belangrijke mogelijkheid om zelf initiatief te nemen (niet te wachten op de overheid) en daarmee veel ruimte voor jonge mensen om zich te ontwikkelen. Door kraken te criminaliseren wordt de prijs van eigen initiatief onnodig hoog', aldus de initiatiefnemers in een persbericht van de actie. Het laatste kraakpand van Nederland is een initiatief van 15 culturele instellingen in Rotterdam.

De toekomst van Het laatste kraakpand van Nederland is nog onzeker. Ondertussen is het kraakmuseum en -informatiecentrum opengesteld voor het publiek van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 19.00 uur. De ontwikkelingen, gebeurtenissen en activiteiten in Het laatste kraakpand van Nederland zijn te volgen via een blog.