Openbaar Ministerie

OM eist gevangenisstraf in hoger beroep 'medicinale hennepteelt' Amsterdam

31 augustus 2010 - Ressortsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in hoger beroep 4 weken gevangenisstraf geëist tegen een 47-jarige man die ervan wordt verdacht op 27 augustus 2008 in zijn woning in Amsterdam hoeveelheden hennep en hasj aanwezig te hebben gehad. De verdachte stelt dat hij de hennep en hasj op medicinale basis kweekte en dat hij daarom niet strafbaar zou moeten zijn. De rechtbank Amsterdam veroordeelde de verdachte eerder tot 60 uur werkstraf en één week voorwaardelijke gevangenisstraf. De verdachte stelde tegen deze uitspraak hoger beroep in.

In de woning van verdachte zijn hoeveelheden hennep en hasj aangetroffen. Hij gebruikt deze drugs om zijn eigen pijn te verlichten en hij verstrekt het om die reden ook aan buurtbewoners. De Hoge Raad heeft bepaald dat 'medicinale hennepteelt' in zeer uitzonderlijke gevallen gerechtvaardigd is, maar de advocaat-generaal meent dat daar in dit geval geen sprake van is. Zo is onder meer niet gebleken dat verdachte geen baat zou hebben bij medicinaal verkrijgbare drugs.

De advocaat-generaal heeft in hoger beroep een hogere straf geëist dan eerder door de officier van justitie was geëist en door de rechtbank was opgelegd. De verdachte is reeds eerder veroordeeld ter zake van soortgelijke feiten en twee weken na het aantreffen van de drugs zijn er opnieuw drugs bij verdachte aangetroffen. De advocaat-generaal vindt daarom een onvoorwaardelijke gevangenisstraf noodzakelijk.

Uitspraak naar verwachting op 14 september 2010.