Provincie Antwerpen


Filmpremière Verdwaald in het Geheugenpaleis

Provincie Antwerpen co-organisator filmpremière Verdwaald in het Geheugenpaleis in aanwezigheid van H.K.H prinses Mathilde, Vlaams Minister voor Welzijn Jo Vandeurzen en Minister van Staat Magda Aelvoet Dinsdag 14 september 2010 - 20.00 uur - Metropolis Antwerpen

Op 14 september 2010 gaat de lang verwachte documentaire Verdwaald in het Geheugenpaleis in première in samenwerking met de provincie Antwerpen. De documentaire gaat over leven met dementie verteld door de ogen van de patiënten. Op deze dag zullen 2500 genodigden, die als verzorgers, mantelzorgers of beleidsmakers dagelijks betrokken zijn bij het thema dementie, de film bekijken tijdens avant-premières in Brussel, Antwerpen, Hasselt en Brugge. 's Avonds gaat de film officieel in première in Metropolis Antwerpen in het bijzijn van o.a. H.K.H Prinses Mathilde, Vlaams Minister voor Welzijn Jo Vandeurzen, Minister van Staat Magda Aelvoet en Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx.

Dementie is zachtjes, beetje bij beetje afscheid nemen. Van een persoon, van een leven en de herinnering eraan. Hoe pijnlijk die confrontatie vaak is: als persoon met dementie of als familie en professionele zorggever sta je er niet alleen voor. Dat is ook de boodschap en visie die het Antwerpse provinciebestuur wil meegeven. Via het Dementienetwerk Provincie Antwerpen (DPA) en verschillende publicaties ondersteunt ze namelijk al enkele jaren de zorgverlening voor personen met dementie. Een project dat het provinciebestuur nauw aan het hart ligt, is het kleinschalig, genormaliseerd wonen voor personen met dementie. Huis Perrekens (Geel) en De Bijster (Essen) functioneren daarom al jaren als model voor het Beschermd Wonen in Vlaanderen. Over het dagelijkse leven in Iduna, een kleinschalige leefgemeenschap van De Bijster gericht op personen met beginnende dementie, maakte regisseuse Klara Van Es de eerst documentairefilm over leven met dementie doorheen de ogen van mensen met dementie. De kijker volgt de acht bewoners gedurende een jaar waarin hij ontdekt wie ze zijn, wie ze waren en hoezeer hun bewustzijn onherroepelijk afbrokkelt. Op het einde van de film is niets nog wat het was. De filmmaakster slaagde erin om alle facetten van personen met dementie te filmen: vaak verward, soms haarscherp en geregeld menselijk ontroerend.

De provincie Antwerpen is trots deze co-productie met het productiehuis Associate Directors in première te kunnen voorstellen op 14 september om 20u in Metropolis Antwerpen, in aanwezigheid van H.K.H. prinses Mathilde en tal van andere prominenten. Die avond zal ook Vlaams minister voor Welzijn Jo Vandeurzen zijn nieuwe dementieplan voorstellen en licht Minister Van Staat Magda Aelvoet de Europese aanpak voor dementie verder toe. De toegang tot deze première is uitsluitend voorbehouden voor genodigden. Eerder die dag vindt op dezelfde locatie een avant-première plaats om 13.30u voor tal van genodigden uit de zorgsector, scholen en andere geïnteresseerden.

Nadien kan het grote publiek de film tweemaal per dag op weekdagen bekijken in alle Kinepoliscomplexen in Vlaanderen en Brussel (Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge, Kortrijk, Oostende, Hasselt en Leuven).

U bent van harte uitgenodigd voor de première Verdwaald in het Geheugenpaleis. Omstreeks 18.45 uur is er de mogelijkheid om een interview af te nemen met gedeputeerde voor welzijn Marc Wellens. Een interview met minister Jo Vandeurzen is mogelijk om 22.40 uur.

Programma

20.00 uur:

Onthaal

20.10 uur:

Aankomst Hare Koninklijke Hoogheid prinses Mathilde

20.15 uur:

Verwelkoming genodigden door Gouverneur Cathy Berx

20.20 uur:

Toelichting nieuw dementieplan van Vlaams minister voor Welzijn Jo Vandeurzen

20.30 uur:

Voorstelling Expertise Centra Dementie door Jurn Verschraegen

20.40 uur:

Start filmvoorstelling (duur: 90 min.)

22.10 uur:

Bram Crols, directeur van het productiehuis, stelt cast en crew voor en bedankt de partners

22.25 uur:

Toespraak door Minister van Staat, Magda Aelvoet, coördinator van het project dementie in het kader van het Belgisch Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie

22.35 uur:

Vertrek H.K.H prinses Mathilde

22.40 uur:

Receptie

De presentatie is in handen van Sandrine André

Praktische info

wanneer:

dinsdag 14 september 2010 / 20.00 uur

waar:

Metropolis complex, Groenendaallaan 394, 2030 Antwerpen

info:

voor meer informatie over de film kan u terecht op www.geheugenpaleis.be




Provincie Antwerpen