Gemeente Alkmaar


Keurmerk Veilig Ondernemen voor winkelcentrum De Hoef binnen handbereik

Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) is binnen een jaar een feit voor winkelcentrum De Hoef. Dat beloven ondernemers, gemeente, politie, brandweer, Segesta Groep (eigenaar van het winkelcentrum) en Hoofdbedrijfschap Detailhandel (procesbegeleider KVO) elkaar in een intentieverklaring die zij op 17 september 2010 ondertekenen. Het KVO heeft tot doel de veiligheid in het winkelcentrum te optimaliseren.

De ondernemers van winkelcentrum De Hoef hebben het initiatief genomen om het KVO aan te vragen. Met het ondertekenen van de verklaring spreken alle partijen de intentie uit om zich gezamenlijk in te zetten voor een schoon, heel en veilig winkelcentrum De Hoef. Met dit keurmerk hopen zij het ondernemersklimaat en de aantrekkelijkheid van het winkelgebied te verbeteren.

Stappenplan

Allereerst vindt een zogenoemde nulmeting plaats. Hierbij wordt gekeken naar de huidige situatie: is er daadwerkelijk sprake van een gevoel van onveiligheid onder de ondernemers en het winkelend publiek? Komt het wel eens voor dat betrokkenen geconfronteerd worden met agressie en/of geweld en zo ja, hoe vaak? Op basis van de nulmeting wordt vervolgens een stappenplan opgesteld. Hierin staat beschreven hoe de huidige situatie verbeterd kan worden. Deze ervaringen worden ook meegenomen in de toekomstige nieuwbouwplannen voor het winkelcentrum.

Gert-Jan Leerink, wethouder Integrale Veiligheid: "Veiligheid is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Het is een goed initiatief van de ondernemers van De Hoef om dit keurmerk aan te vragen. Alleen met elkaar kun je een schoon, heel en veilig winkelcentrum De Hoef waarmaken. Met de ondertekening van de intentieverklaring zetten wij de eerste belangrijke stap."

Succesvolle werkwijze

In heel Nederland worden momenteel winkelcentra veiliger gemaakt met behulp van de KVO-methode. Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) begeleidt deze winkelcentra. De ervaringen die inmiddels zijn opgedaan in verschillende gebieden bewijzen het succes van de werkwijze. Schade vermindert aanzienlijk en het gevoel van veiligheid neemt in belangrijke mate toe. Daar plukken de ondernemers en het winkelend publiek in winkelcentrum De Hoef straks ook de vruchten van.