Ingezonden persbericht


-Persbericht-

Princes en ADM bundelen krachten in Polen

Rotterdam, 14 september 2010 - Princes en ADM starten een joint venture in Polen. De gezamenlijke onderneming volgt het businessmodel van Edible Oils Limited (EOL) in de UK, opgericht door Princes en ADM in 2005. EOL combineert de sales- en marketingexpertise van Princes met de kracht van de supply chain van ADM. Beide partijen verwachten zo sterkere ondersteuning te kunnen bieden aan belangrijke Europese retail-, groothandel- en industrieklanten op het gebied van supply- en categorymanagement.

De twee bedrijven hebben naast de start van de joint venture tevens een overeenkomst getekend om de distributie van gebottelde eetbare olie in Polen uit te breiden. Onder de voorwaarden van de overeenkomst blijft ADM in Polen gebottelde olie produceren vanuit haar faciliteiten in Szamotuly. Sinds juli neemt Princes de sales, marketing en distributie van de olie over met het oog op optimalisatie van de dienstverlening aan retail-, groothandel- en industrieklanten in Polen en andere markten in Centraal- en Oost-Europa.

Kansen voor verdere groei
Ken Critchley, managing director van Princes Limited: "Op dit moment produceert Princes levensmiddelen en drinkwaren vanuit tien productiefaciliteiten. Als onderdeel van onze groeistrategie willen wij dit verder uitbreiden naar die markten op het Europese vasteland waarvan we geloven dat er kansen bestaan voor verdere groei. Onze nieuwe basis in Polen biedt klanten in retail-, groothandel- en industrie kwaliteitsproducten gekoppeld aan uitgebreide expertise in brand- en categorymanagement."

"Polen vertegenwoordigt een bijzonder sterke markt voor ons en we willen onze positie hier in de komende jaren verder versterken. ADM is een gevestigde partner die onze retailpropositie significant versterkt en we zien er naar uit om samen met hen verder te groeien," besluit Critchley.

Ideale positie voor Poolse markt
Brent Fenton, managing director van ADM, European Oilseeds: "De samenwerking stelt ons in staat om onze bestaande kracht op het gebied van de teelt en verwerking van oliehoudende zaden te versterken. Samen met Princes hebben we, dankzij hun bewezen ervaring in brand- en category-management, een ideale positie om alles uit onze mogelijkheden op de Poolse markt te halen."

Doorontwikkelen van categorie
Princes en ADM verwachten dat het nieuwe samenwerkingsverband in Polen retailers en groothandels zal helpen om de categorie voor eetbare oliën verder te ontwikkelen en zowel het volume als de waarde van de categorie te verhogen. Bovendien zal het nieuwe kansen creëren voor de verkoop van huis- en A-merkproducten.

Over Princes
Princes Limited is een vooraanstaand leverancier van levensmiddelen, met een portfolio van marktleidende merken als Napolina® Italiaanse eetwaren, Vier Diamanten® visconserven, Crisp 'n Dry® bakolie, Shippam's ® spreads, Jucee® vruchtendrank, en Aqua-Pura® mineraalwater. De etenswaren van Princes bestaan uit onder meer vis-, vlees-, groenten- en fruitconserven; olijf- en bakoliën, broodbeleg, pasta, sauzen en magnetronmaaltijden. De belangrijkste dranken binnen de groep zijn gebotteld water, vruchtensappen, vruchtendranken en koolzuurhoudende dranken. Princes Limited is onderdeel van de Mitsubishi Corporation, Japans grootste handelsmaatschappij met ruim tweehonderd ondernemingen in circa tachtig landen. Voor meer informatie: www.princes.eu en www.princes.co.uk.

Over Edible Oils Limited
Edible Oils Limited (EOL) is een joint venture tussen Princes Limited en Pura Foods Limited (een volle dochter van ADM). Het bedrijf levert eetbare oliën, olijfolie, speciale oliën en witte vetten aan markten in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Onder haar merken vallen Crisp 'n Dry®, Mazola® en Cookeen®. EOL levert tevens onder licentie van Unilever de olieproducten Flora® en Oliveo®, en Napolitana®, het snelst groeiende olijfoliemerk in het Verenigd Koninkrijk. EOL is de grootste leverancier van huismerken in het Verenigd Koninkrijk met een uitgebreid portfolio van producten voor retailers en groothandels. Het bedrijf voert bottelingfaciliteiten in Belvedere en Erith, beide in het Verenigd Koninkrijk.

Over ADM
Iedere dag zijn 28.000 mensen van Archer Daniels Midland Company (NYSE: ADM) aan het werk om uit gewassen duurzame producten te maken om te voorzien in de wereldwijd groeiende behoeften. Op meer dan 230 verwerkingsbedrijven zet ADM maïs, oliezaden, tarwe en cacao om in levensmiddelen, diervoeding en producten voor chemische processen en energieopwekking. De organisatie maakt gebruik van 's werelds toonaangevende gewas- en logistieknetwerk, waarmee het gewassen en markten in meer dan 60 landen verbindt. Het wereldwijde hoofdkantoor is gevestigd in Decatur in Illinois (VS) en de netto omzet over het fiscale jaar 2009 bedroeg op 30 juni 2009 negenenzestig miljard dollar (USD). Voor meer informatie over ADM en haar producten: www.adm.com.

Over ADM Szamotuly
ADM Szamotuly Sp. z.o.o werd in 1998 overgenomen door ADM en hanteert een productiefaciliteit voor het malen van oliehoudende zaden en de extractie, verwerking en botteling van olie. De faciliteit is gevestigd in Szamotuly, circa 38 kilometer ten noordwesten van Poznan (westelijk Polen) en maakt gebruik van koolzaad uit de regio.

-Einde bericht-




Ingezonden persbericht