Gemeente De Ronde Venen


Sporten populair in De Ronde Venen

Deelnemen aan sport is populair in De Ronde Venen. Dat blijkt uit een enquête die onder achthonderd inwoners is gehouden. Ook blijkt uit de enquête dat zoân 80 procent van de inwoners voldoet aan de landelijk vastgestelde beweegnorm. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om het sportbeleid verder vorm te geven.

Om te onderzoeken wat de effecten zijn geweest van het gemeentelijke sportbeleid van de afgelopen jaren, heeft onderzoeksbureau Duodecim in juni 800 inwoners telefonisch geënquêteerd over het bewegingsgedrag. Aangezien De Ronde Venen per 1 januari 2011 fuseert met de gemeente Abcoude, is besloten ook die gemeente mee te nemen in het onderzoek en zijn nog eens 200 inwoners van Abcoude ondervraagd. De in totaal duizend respondenten zijn voor wat betreft leeftijd en geslacht representatief voor de bevolking van beide gemeenten. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om het sportbeleid van de nieuwe gemeente vorm te kunnen geven.

Beide gemeenten komen goed uit het onderzoek. Zo is de sportdeelname onder Rondeveners 75%, terwijl het landelijke gemiddelde op 66% ligt. Abcoudenaren scoren zelfs nog beter met 77%. Ook voldoen beide gemeenten in grote mate aan de beweegnorm. Waar landelijk de helft van de inwoners aan deze norm voldoet, scoren De Ronde Venen en Abcoude met 80 en 70 procent zeer goed.

Ingrid Lambregts, wethouder Sport in De Ronde Venen, is zeer tevreden over de resultaten. âDe afgelopen drie jaar hebben we hard gewerkt om de gemeente de sportieve uitstraling te geven die het op dit moment heeft. Samen met de sportaanbieders is gewerkt aan een breed palet aan activiteiten en goede sportaccommodaties. Uit het onderzoek komt naar voren dat zeer veel inwoners aan sport doen en regelmatig bewegen. Dat we veel tijd en aandacht aan het sportbeleid hebben gegeven lijkt me dan ook terecht. En de resultaten zijn een stimulans om dat ook in de nieuwe gemeente te blijven doen.â