Gemeente Zutphen

onderzoek naar ontwikkelingen kabelbedrijf in de gemeente Zutphen afgerond

Belangen gemeente Zutphen niet geschaad

Burgemeester Arnold Gerritsen van de gemeente Zutphen heeft het onderzoeksrapport over de geschiedenis van het kabelbedrijf in Zutphen ontvangen en biedt het rapport nu met zijn conclusie aan de gemeenteraad aan. Het doel van het onderzoek was duidelijk te krijgen of tijdens de ontwikkeling van het kabelbedrijf de belangen van de gemeente Zutphen zijn geschaad en hoe de invloedsfeer van gemeente in de loop der jaren is veranderd. De conclusie van het rapport van Capra Advocaten en Adviseurs is dat de belangen van de gemeente juridisch gezien niet zijn geschaad en dat de invloed via het bestuur van het kabelbedrijf met instemming van de raad en college in de loop der jaren verloren is gegaan. De burgemeester kan zich met deze conclusie verenigen. "Met dit onderzoek wordt de gang van zaken rond de kabelrechten in Zutphen op een transparante wijze in beeld gebracht. Ik ben van mening dat het onderzoek op een zorgvuldige wijze is uitgevoerd en dat het uitgebreide onderzoeksverslag de vragen beantwoordt die ik de onderzoeker heb meegegeven. Ik ga ervan uit dat hiermee het dossier' Zutphen kabelbedrijf' gesloten kan worden," aldus de burgemeester.

Toen eind 2009 in de gemeente Doetinchem Tebecai volop in het nieuws kwam, ontstonden er vragen over de geschiedenis van het kabelbedrijf in Zutphen. De gemeente Doetinchem ontving een groot bedrag naar aanleiding van de verkoop van het kabelbedrijf en de vraag was of Zutphen mogelijk ook nog aanspraak kon maken op een bedrag. Om daarover duidelijkheid te krijgen heeft de burgemeester, opdracht gegeven aan Capra Advocaten en Adviseurs om de gang van zaken in de gemeente Zutphen in kaart te brengen.

Doel onderzoek

Het doel van het onderzoek was uit te zoeken of tijdens de ontwikkeling van het kabelbedrijf de belangen van de gemeente op enig moment zijn geschaad en of door het handelen van personen/bedrijven de gemeente buiten de invloedsfeer van de ontwikkeling van het kabelbedrijf is gebracht. Het onderzoek richtte zich daarmee alleen op de belangen van de gemeente Zutphen en de gang van zaken binnen de gemeentelijke organisatie. Het onderzoek was er niet op gericht de bedrijfsvoering van andere instellingen of personen te beoordelen.

Werkwijze

De onderzoeker van Capra heeft zijn onderzoek gebaseerd op dossiers van de gemeente Zutphen en heeft geput uit gesprekken met betrokkenen. Daarnaast is informatie gevraagd aan de Stichting Torenstadbeheer, de rechtsopvolger van Tebecai. De op die wijze verzamelde informatie heeft de onderzoeker beschreven in zijn rapportage en die vertaalslag is bij direct betrokkenen op feitelijke juistheid getoetst. De reacties zijn in het rapport verwerkt, dan wel als bijlagen bij het rapport gevoegd.

Resultaten

De gemeente Zutphen heeft geen geld ontvangen bij de verkoop van de aandelen door Tebecai Netwerken B.V. aan UPC. De kabelaansluitingen zijn 37 jaar geleden ondergebracht in een stichting. De gemeente heeft in deze stichting nooit deelgenomen met risicodragend kapitaal en heeft ook geen eigendomsrechten gehad. Er valt dus ook geen bedrag te claimen. Wel was er een gemeentelijke vertegenwoordiging in het bestuur van de kabelstichting, tot de gemeente daar in 1996 van afzag. Het kabelbedrijf was in die jaren geen belangrijk issue binnen de gemeente en vanuit de gemeente werd nauwelijks informatie-uitvraag gedaan naar verantwoording door de kabelstichting.