Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Oleanderplein: "Dit moeten we samen oplossen!"

De druk bezochte bewonersbijeenkomst maandagavond over de veiligheid op en rondom het Oleanderplein toonde maandagavond groeiend maar broos bewonersvertrouwen. De situatie is verbeterd maar er is nog veel werk aan de winkel. Deelgemeente, stadsmarinier en politie gaan dan ook door met hun grote inzet. Maar ook bewoners zelf moeten de handen uit de mouwen steken, klonk het maandagavond. ,,We kunnen niet achterover leunen en zeggen: overheid kom maar met je maatregelen. Het is ook ons plein, ook wij moeten aan de slag,'' zei een buurtbewoner.

Het is inmiddels bijna een maand geleden dat een vader en zoon in de Oleanderstraat werden neergeschoten nadat zij een wildplasser aanspraken op zijn gedrag. Naar aanleiding van het schietincident is een flink pakket aan maatregelen ingezet om de veiligheid in de buurt te verbeteren. Afgelopen maandag vond de tweede bewonersavond plaats waar deelgemeente, politie en de stadsmarinier de aanwezigen verder informeerden over de stand van zaken rond het Oleanderplein.

Het zaaltje in buurthuis Oleander was bijna te klein voor de toegestroomde bewoners en belangstellenden. Duidelijk werd dat de harde aanpak die de laatste weken is ingezet nog minstens een half jaar van kracht blijft. Dat houdt in dat er veel politie surveilleert, er een zero-tolerance beleid heerst en het cameratoezicht blijft gehandhaafd. Naast deze maatregelen worden nieuwe bewoners voortaan gescreend door de stadsmarinier, waardoor beruchte overlastgevers niet een woning in de wijk toegewezen krijgen. Ook het kantoor van de stadsmarinier in de Sint Andriesstraat blijft nog minimaal een half jaar open. Bewoners kunnen hier binnenstappen met al hun klachten, vragen en opmerkingen. En iedereen die een klacht heeft, krijgt ook een terugkoppeling wat er met die klacht is gebeurd.

Tijdens de bewonersavond werden ook de concept pleinafspraken gepresenteerd die in samenwerking met bewoners en ondernemers zijn opgesteld. Deze bestaan uit afspraken die ook allemaal daadwerkelijk zijn te handhaven door politie. Denk hierbij aan een alcoholverbod, niet dealen of drugs gebruiken en geen lawaai na 22:00 uur. De pleinafspraken worden de komende tijd verder uitgewerkt na gesprekken met bewoners en partijen uit de buurt. Er was maandagavond nog boosheid onder de bewoners. De aanwezigen betreurden de trieste aanleiding tot de maatregelen. Maar veel bewoners gaven ook aan dat het plein veiliger is sinds de maatregelen zijn ingevoerd. Enkele aanwezigen stelden ook dat nu ook de buurtbewoners zelf aan de slag moeten om het plein weer van de buurt te maken. Deelgemeentevoorzitter Seyit Yeyden onderstreepte deze mening: "Wij willen dit aanpakken met de partijen hier aan tafel, maar vooral ook met u! Niemand wil in een onveilige omgeving wonen. Wij maken hier afspraken en die komen we na. Hier komen we alleen samen uit!". Yeyden kondigde aan dat begin december een nieuwe bewonersavond wordt gehouden.