VU Medisch Centrum

persbericht persbericht persbericht persbericht persbericht persbericht persbericht

Amsterdam, 15 september
2010/093/EK

Met Kristien Hemmerechts en Leo Blokhuis
Symposium Literatuur en geneeskunde in VU medisch centrum

Morgen 15 september vindt in VU medisch centrum het jaarlijkse symposium Literatuur en geneeskunde plaats. Thema dit jaar is Besmet. Vijf sprekers zullen het medische thema besmetting aan de hand van literatuur of film bespreken. De hoofdlezing wordt uitgesproken door Kristien Hemmerechts. Onder de titel Mijn man de schrijver laat zij haar licht schijnen op het thema. Leo Blokhuis verzorgt het intermezzo, hij bespreekt besmettelijke en aanstekelijke muziek. Pers is van harte uitgenodigd het symposium bij te wonen.

De afdeling metamedica van VU medisch centrum organiseert het symposium en verzorgt ook de colleges literatuur en geneeskunde tijdens de geneeskundeopleiding. Metamedica plaatst ziekte, geneeskunde en zorg in een bredere maatschappelijke context. Het vak literatuur en geneeskunde concentreert zich op de representatie van ziekte, geneeskunde, patiënten en medici in romans, films en poëzie. De colleges hebben grote waarde. Lezen helpt om meer begrip te krijgen voor wat ziekte kan betekenen voor een patiënt en zijn omgeving. Dit draagt bij aan het relativeren van de medische benadering. Lezen is vergelijkbaar met het luisteren naar de patiënt; een schrijver kan goed verwoorden wat een ziekte voor patiënten teweegbrengt.

Gelijktijdig met het symposium verschijnt de essaybundel Besmet. In dit boek zijn essay's over besmetting in romans en films opgenomen van artsen, filosofen, theologen, journalisten, historici, schrijvers en literatuurwetenschappers. Ook enkele originele verhalen of fragmenten uit romans zijn opgenomen.

Noot voor de redactie:
Een recensie exemplaar van Besmet is op aanvraag beschikbaar. Redacties en journalisten worden van harte uitgenodigd het symposium bij te wonen. Datum: 15 september, aanvang 14.00 uur. Locatie: Amstelzaal VU medisch centrum. Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Edith Krab, (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten

Achtergrondinformatie (