Senternovem

15-09-2010 |

Gft-vergisting levert restwarmte en CO2 aan glastuinbouw

In Rijsenhout, vlakbij Aalsmeer, gaat een glastuinbouwbedrijf restwarmte en CO2 benutten die vrijkomen na vergisting van gft-afval. Het gaat om een nieuwe vorm van samenwerking tussen een afvalverwerkingsbedrijf en een tuinder. Een innovatief project, met ondersteuning van Kas als Energiebron.

De tuinder (potplantenkwekerij Arendshoeve), het afvalverwerkingsbedrijf De Meerlanden en de gebiedsontwikkelaar van het glastuinbouwgebied PrimAviera, Stallingsbedrijf Glastuinbouw Nederland (SGN), werken nauw samen aan het project en de voorbereidingen zijn in volle gang. De Meerlanden zal eind dit jaar het gft-afval op een duurzame wijze verwerken.

Benutten restwarmte en CO2
Bij reguliere composteringsprocessen gaan CO2 en restwarmte de lucht in. Nu wordt de stap gemaakt naar een gecontroleerd vergistingsproces van gft, waarbij de restwarmte die vrijkomt naar de kwekerij gaat. De vergisting van de gft levert daarnaast biogas op. Als dit wordt opgewaardeerd naar groen gas, komt daarbij zuivere CO2 vrij die in de glastuinbouw te benutten is. Het groene gas, dat aardgaskwaliteit heeft, wordt onder meer gebruikt voor transport.

Kennisontwikkeling
'Het project is één van onze DEMO-projecten', vertelt Jan Smits van het programma Kas als Energiebron. 'De ondersteuning is bedoeld voor kennisontwikkeling en kennisdeling. Het is bijvoorbeeld interessant om meer te leren over het transport van laagwaardige warmte (restwarmte van het vergistingsproces) en CO2. Ook hopen we meer zicht te krijgen op de economie van laagwaardig warmtetransport. De kennis en ervaring uit het project worden in ieder geval gebruikt voor het aangrenzende tuinbouwgebied PrimAviera. SGN is hiervan de gebiedsontwikkelaar. Doel is om dit gebied zo duurzaam mogelijk te maken en daarmee als voorbeeld te dienen voor anderen.'

Meer informatie
Elk kwartaal verschijnen actuele gegevens over het project op www.energiek2020.nu.
Wijzigingsdatum |

15-09-2010