Senternovem

15-09-2010 |

Vergroenen van aardgas van start

In het landelijke gastransportnetwerk van Gasunie stroomt sinds kort groen gas. Op 5 augustus heeft Gasunie de toevoerkraan bij de biovergistingsinstallatie van ROVA en HVC in Zwolle opengedraaid waardoor het groene gas kan worden ingevoerd. Een unicum. Nooit eerder is in Nederland gas van niet-fossiele oorsprong op landelijke schaal in de gasvoorziening opgenomen en verhandeld. 'Een belangrijke stap in de massale ontsluiting van alle biomassa in Nederland', aldus Johan Wempe, voorzitter van de EnergieTransitie werkgroep Groen Gas.

De werkgroep stimuleert het ontsluiten van alle biomassa en de kennisontwikkeling rondom groengasproductie. Met als missie de productie van groen gas betaalbaar te maken, zodat het kan concurreren met aardgas. Vergisting levert nog maar enkele procenten aardgasvervanging op. Op termijn zal groen gas via de vergassingstechnologie een nog grotere rol gaan spelen, waarmee biomassa efficiënt en op grote schaal in gas kan worden omgezet.

Innovatieagenda Energie
Volgens Wempe kan het aandeel van groen gas in 2020 oplopen tot tien procent van het totale gasverbruik. Dit brengt de duurzaamheidsdoelstellingen van de overheid significant dichterbij. De werkgroep geeft in het visiedocument 'Vol gas vooruit!' een doelstelling van acht tot twaalf procent aardgasvervanging in 2020. Deze doelstelling is overgenomen in de Innovatieagenda Energie, als een van de onderwerpen waaraan het kabinet werkt.

Gasunie en ROVA
De vergistingsinstallatie van afvalverwerkingsbedrijf ROVA en HVC (samen Natuurgas Overijssel) zet gft-afval om in groen gas. De vuilniswagens rijden zelf op groen gas en halen het gft-afval op. Het deel van het gas dat niet opgaat als transportbrandstof vindt via een toevoerleiding rechtstreeks zijn weg naar het hoge-drukleidingnet van Gasunie. Natuurgas Overijssel is daarmee de eerste producent in Europa die groen gas levert aan het hoge-drukleidingnet. Gasuniedochter Vertogas geeft groengascertificaten af. Zo wordt het lokaal geproduceerde biogas getransformeerd naar een nationaal verhandelbaar product.

Oplossen van knelpunten
Gasunie heeft in samenwerking met KEMA een set eisen ontwikkeld waaraan het groene gas moet voldoen zodat het veilig kan worden ingevoerd. Dat was nodig omdat groen gas in tegenstelling tot aardgas micro-organismen en spoorelementen kan bevatten. Met het eisenpakket wordt gewaarborgd dat het gastransport onder alle omstandigheden betrouwbaar en veilig blijft. 'Pas als het aan onze eisen voldoet, nemen we het in', aldus Geert Graaf, directeur Gas Transport Services, dochteronderneming van Gasunie. Nu de veiligheid is gegarandeerd richt gasunie zich op het efficiënt invoeden om de kosten zo laag mogelijk te houden voor de gasproducten.

Trots op samenwerking
Groen-gasproducent Coert Peters, ROVA-directeur strategie en ontwikkeling, is blij met de samenwerking met Gasunie. 'Het was voor ons als "gasleken" niet makkelijk om een netbeheerder te vinden die ons groene gas wilde opnemen. Wij zijn er daarom trots op dat deze samenwerking met Gasunie door volharding en vertrouwen in het project van de grond is gekomen.' ROVA en HVC hebben de installatie met steun van de UKR-subsidie gebouwd. Voor het demonstratieprojectvoorstel ontvingen zij subsidie van Agentschap NL. Een kansrijk project dat zich nu bewijst.

Nationaal bereik
Met het opendraaien van de kraan komt voor het eerst lokaal geproduceerd groen gas ook nationaal binnen bereik van gasgebruikers en gashandelaren. Wempe: 'Gasunie en Natuurgas Overijssel laten zien dat het capaciteitsprobleem van de lokale netwerken opgelost kan worden. De meeste groen-gasproducenten kunnen hun groene gas niet kwijt, omdat de lokale netten te weinig capaciteit hebben en het gas direct moeten afvoeren naar afnemers. Door de aanpak van Gasunie kan er een hele nieuwe sector ontstaan met nieuwe coalities waarbij boeren, bedrijven en waterschappen samenwerken met netwerkbedrijven.' Wijzigingsdatum |

15-09-2010