GroenLinks andermans leed toe Grote tekst

Europese Commissie laat speculeren op andermans leed toe

Woensdag 15 september 2010, 20:04u - Bas Eickhout
* Europees financieel toezicht

* financiële crisis

Europese Commissie laat speculeren op andermans leed toe

GroenLinks vindt dat de Europese Commissie te weinig lessen trekt uit de financiële crisis omdat het nalaat om risicovol speculeren aan te pakken. De Europese Commissie presenteerde woensdag twee wetsvoorstellen om de handel in aandelen, obligaties en derivaten beter te regelen, maar laat na om schadelijke speculatie zoals naked short selling en ongedekte handel in credit default swaps uit te bannen. "De Europese Commissie komt haar eerdere beloftes niet na", stelt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout.

Naked short selling

Eén van de speculatieve praktijken waardoor de financiële markten op hol sloegen is het zogenaamde naked short selling. Daarbij verkoop je nu aandelen die je niet in bezit hebt en daarbij hoop je dat de koers gedaald is als je ze moet leveren aan de koper. Aan deze ongedekte verloop stelt het voorstel van de Europese Commissie wel extra voorwaarden, maar aandelenverkopers hoeven pas vier dagen ná de verkoop zeker te stellen dat zij de verkochte aandelen inderdaad kunnen leveren. "Feitelijk kunnen speculanten dus nog gewoon ongedekt short gaan," constateert Eickhout.

Credit default swaps

Credit default swaps (CDS) laat de Europese Commissie vrijwel ongemoeid. Deze derivaten zijn een soort van verzekering tegen betalingsproblemen van overheden en bedrijven. Ze keren uit als een overheid of bedrijf niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Ze zijn echter ook te koop voor speculanten die helemaal geen lening hebben uitstaan aan een overheid of bedrijf.

"Wie CDS bezit zonder onderliggend belang is gebaat bij paniek op de financiële markten", aldus Eickhout. "Wanneer de twijfel groeit over het vermogen van een land om zijn schulden af te betalen, stijgen de CDS in waarde. De windhandel in CDS heeft de Griekse begrotingscrisis niet veroorzaakt, maar wel verergerd."

Eickhout is teleurgesteld dat Commissievoorzitter José Manuel Barroso zijn belofte om CDS aan te pakken niet waarmaakt. "Vorige week, tijdens zijn speech over de State of the Union in het Europees Parlement, zei Barroso letterlijk dat `de tijden dat gespeculeerd wordt op het afbranden van iemand anders' huis voorbij zijn'." Maar met deze voorstellen blijft het nog steeds mogelijk om, bij wijze van spreken, een brandverzekering af te sluiten op het huis van je buurman. Met het perverse gevolg dat je er belang bij krijgt dat zijn huis affikt en in de verleiding komt om het zelf aan te steken.

Eickhout verwacht dat het Europees Parlement de voorstellen van de Europese Commissie nog flink zal willen aanpassen. "We krijgen nog de kans om echt lessen te trekken uit de financiële crisis en aan zowel naakt short gaan als naakte CDS een einde te maken."