Woningcorporatie Ymere

Monumenten Haarlem en Amsterdam trekken tienduizenden bezoekers

14-9-2010

Ymere was ook in 2010 hoofdsponsor van de Open monumentendagen (OMD) in Amsterdam en Haarlem in het weekend van 11 en 12 september.

Tienduizenden mensen brachten een bezoek aan de honderden monumenten in beide steden, die alleen dit weekend voor iedereen gratis toegankelijk waren.

Betrokken en ondernemend

Het publiek kreeg de kans om monumenten van binnen te bekijken die normaal gesproken niet toegankelijk zijn. Ymere is trotse bezitter van veel monumentale panden en wil deze graag tonen aan het publiek. Ook laten we op deze manier graag zien hoe we nieuwe bestemmingen geven aan oude gebouwen.

Goede kijk

Het thema van dit jaar, de 19e eeuw, gaf een goede kijk op de ontstaansgeschiedenis van de sociale volkshuisvesting; particulier initiatief leidde tot de oprichting van musea, scholen, parken en waterleidingen, maar vooral ook tot sociale woningbouw. Deze van oudsher ondernemende en betrokken mentaliteit past bij Ymere.

Open Monumentendag Amsterdam

In Amsterdam organiseerde het Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) beide dagen.

Naast het openstellen van onze monumenten verzorgde dit bureau samen met Ymere dit jaar ook De Jordaanwandeling. Als hoofdsponsor koppelden we dit meteen aan onze visie op talentontwikkeling. Jonge medewerkers van Ymere leidden het publiek langs verschillende 19e eeuwse monumentale panden en vertelden over de geschiedenis van de Jordaan en de volkshuisvesting.

Roberta, communicatiemedewerker van Ymere en samen met andere leden van Young Ymere een van de gidsen, legt uit: In de Jordaan is veel sociale woningbouw uit de 19e eeuw te vinden, die nu de monumentenstatus hebben. De gratis wandelingen waren dagen van tevoren al volgeboekt. Het trok veel enthousiaste bezoekers die erg nieuwsgierig bleken naar de verhalen achter de panden, en naar de geschiedenis van de volkshuisvesting.

Roberta hoorde veel positieve reacties, zoals: wat bijzonder wonen aan zon hofje en dat met sociale woninghuur, of ik weet zelf heel veel over de Jordaan en geef ook rondleidingen. Bij deze rondleiding vond ik het juist leuk om te horen wat jongeren nog van de Jordaan weten en wat ze willen overbrengen aan de deelnemers van de tour.

Open Monumentendag Haarlem

Ook in Haarlem bezit Ymere veel monumenten die het bekijken meer dan de moeite waard zijn. Geheel volgens het thema stelde Ymere daarom drie 19e eeuwse monumenten (deels) open waaronder de Haarlemsche Brood en Meelfabriek (1876) aan de Bakenessergracht, de Haarlemse Korenbeurs (1864) aan het Spaarne en een historisch pand uit 1882 aan de Hazepaterslaan 7. Medewerkers van Ymere waren aanwezig om te vertellen over de geschiedenis van de panden en de volkshuisvesting.