Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 15-09-2010

Televisie
EenVandaag
Woensdag 15 september
18.15 uur - Nederland 1

KINDEREN MAKEN ZICH GROTE ZORGEN OM OUDERS BIJ SCHEIDING

Veel jongeren maken zich tijdens of na een scheiding zorgen om hun vader of moeder. Dat blijkt uit onderzoek van Top-X, het jongerenpanel van EENVANDAAG, Stichting Korrelatie en jongerenzender FunX. 60 Procent van de deelnemers met gescheiden ouders maakte zich na de scheiding zorgen over het welzijn van hun ouders.

Het onderzoek is uitgevoerd ter gelegenheid van de eerste 'Dag van de scheiding' (15 september) onder bijna 2000 jongeren, waarvan bijna eenderde aangeeft dat hun ouders gescheiden zijn. De complete uitslag is vanavond (15 september) te zien in EENVANDAAG.

Uithuilen
Meer dan de helft van de jongeren met gescheiden ouders (56 procent) geeft aan dat ze is betrokken bij de ruzies van scheidende ouders. Eén derde kreeg te maken met een ouder die bij hen kwam uithuilen. Ook zegt bijna vier op de tien (37 procent) dat hun ouders tijdens en na de scheiding te weinig rekening met hen hebben gehouden.

'Jarenlang last'
"Een scheiding draait nu vooral om de ouders, terwijl het juist om het kind zou moeten gaan," reageert scheidingsonderzoeker Ed Spruijt in EENVANDAAG. In plaats van 'gelijkwaardig ouderschap' pleit hij voor 'kindwaardig ouderschap'. "Kinderen hebben jarenlang last van een scheiding. Ze maken op latere leeftijd veel meer gebruik van zorg en hulpverlening dan kinderen van ongescheiden ouders."

Ook pleit Spruijt in EENVANDAAG voor lessen in conflictbeheersing op scholen. "Kinderen moeten leren hoe ze ruzies kunnen oplossen. Tussen vriendjes, maar ook later in een relatie. Als ouders hun conflicten leren oplossen gaat het met de kinderen ook veel beter."

Achteraf beter
Achteraf gezien vinden de meeste deelnemers het wél een goede zaak dat hun ouders gescheiden zijn, zowel voor hun ouders (81 procent) als voor zichzelf (48 procent).

Kinderen van gescheiden ouders zijn wel sceptischer over een vaste partner voor het leven: slechts 39 procent gelooft daarin, tegen 66 procent van de deelnemers zónder gescheiden ouders.

Stichting Korrelatie heeft een speciale website geopend waar jongeren kunnen praten over de gevolgen van een scheiding: www.question-zone.nl

Het online onderzoek - waaraan 2000 jongeren van 12 tot en met 24 jaar hebben meegedaan - is gehouden tussen 16 augustus en 6 september 2010. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Voor meer informatie: www.top-x.nl


Ingezonden persbericht