Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 14 september |
|2010                                              |

1. ISV De provincie gaat gemeenten die mogelijk in aanmerking komen voor subsidie van het derde tijdvak Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV3) daarop attenderen. Aanvragen moeten voor 1 november bij de provincie binnen zijn.

2. Natuur- en landschapsbeheer GS hebben ingestemd met het instellen van een landelijke Stichting Certificering Natuur- en Landschapsbeheer. Deze stichting gaat voor alle provincies toezien op de kwaliteit van het (agrarisch) natuur- en landschapsbeheer door gecertificeerde beheerders.

3. Deelname aan landelijke adviescommissie schade grondwater Gedeputeerde Staten adviseren het presidium van Provinciale Staten om deel te nemen aan een landelijke commissie Schade Grondwater. Deze onafhankelijke commissie beoordeelt de schade als gevolg van door de provincie verstrekte vergunningen. Aan de commissie, ingesteld door de provincie Overijssel, nemen naar verwachting alle elf provincies deel. Verder laten GS weten dat het niet nodig is een verordening te wijzigen waarin is vastgelegd welke vergoedingen commissieleden krijgen, omdat het hier niet gaat om een commissie van de provincie Noord-Brabant.

4. Stand van zaken aanpak kredietcrisis De Commissies Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid, Ruite en Milieu en Bestuur en Middelen worden op de hoogte gesteld van de laatste ontwikkelingen in het maatregelenpakket aanpak kredietcrisis. De belangrijkste wijziging is dat twee succesvolle woningbouwregelingen, de 'Brabantse Verkoopgarantie' en de 'Brabantse Starterlening', alsnog worden verlengd. Daarnaast kan de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij bij de herstructurering van bedrijventerreinen drie extra projecten selecteren om versneld uit te voeren.

5. Drie pilots bedrijventerreinen Gedeputeerde Staten draagt drie pilotprojecten voor aan de minister van VROM als pilotprojecten voor een nieuwe aanpak van bedrijventerreinen. De zakelijkere aanpak, waarbij private partijen samen met overheden een grotere financiële betrokkenheid krijgen, kan een belangrijke bijdrage leveren aan het beperken en voorkomen van verouderde bedrijventerreinen.

6. 8 Miljoen voor gemeentelijk hulpaanbod voor jeugd en gezin Vijf procent minder jongeren die binnenkomen bij jeugdzorg, en vijf procent meer jongeren die de jeugdzorg verlaten. Dat is wat bereikt moet worden met 8 miljoen euro die de provincie wil investeren in lokaal hulpaanbod voor de jeugd. Het voorstel van Gedeputeerde Staten is een uitwerking van een amendement van Provinciale Staten. Het geld is bestemd voor alle Brabantse gemeenten, met uitzondering van de B5 (Den Bosch, Eindhoven, Tilburg, Breda en Helmond). Zij bepalen zelf hoe zij de beschikbare middelen inzetten.

7. Provinciale zienswijze OTB A2 GS hebben in een conceptreactie op het Milieueffectenrapport (MER) en het Ontwerp Tracé Besluit (OTB), die ter inzage liggen voor de verbreding van de A2 tussen 's-Hertogenbosch-Eindhoven, op hoofdlijnen ingestemd met het besluit. De provinciale zienswijze is ter advisering aangeboden aan de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid. Op 15 september zal de commissie een advies uitbrengen.

8. Contouren kaderstellende beleidsnota weggebonden OV De notitie "Contouren van de actualisatie van de kaderstellende beleidsnota OV" bevat de geactualiseerde visie "OV in Brabant: Snel-Schoon-Sociaal". De notitie beschrijft een aantal OV-scenario's met het oog op onder andere vervoersaanbod, financiering en duurzaamheid en wordt ter bespreking aangeboden aan de commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid.

9. Ruimtelijke plannen Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Heusden voor het uitbreiden van een camping, Provincialeweg 6, Heusden.

Gedeputeerde Staten hebben een verklaring van geen bezwaar verleend aan de gemeente Etten-Leur voor het plaatsen van vijf windtutbines aan de Zwartenbergseweg in Etten-Leur.

10. Statenvragen SP over MSD OSS De Taskforce Life Science Park Oss is opgericht op initiatief van MSD Nederland met als logisch gevolg dat MDS het voorzitterschap voert en volledig faciliteert. De provincie Noord-Brabant heeft zich ingezet voor rechtstreekse vertegenwoordiging van het personeel in de Taskforce. Nu MSD in overleg met de RvC en de OR heeft besloten om de rechtzitting in de Ondernemerskamer voorlopig niet door te laten gaan, wordt bekeken hoe het personeel in de toekomst via een vertegenwoordiger van de OR aangehaakt kan worden. De huidige afspraak dat een delegatie uit de Taskforce na afloop van iedere Taskforce de OR van MSD informeert over de vorderingen van het onderzoek naar de haalbaarheid van een Life Sciece Park Oss, loopt tot nader orde door. Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de Statenfractie van de SP.

11. Statenvragen VVD over MSD Organon Gedeputeerde Staten werken mee aan het onderzoek naar de haalbaarheid van een Life Science Park in Oss samen met MSD, het ministerie van Economische Zaken, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de gemeente Oss en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij. Daarnaast werkt het College samen met de gemeente Oss, het UWV-werkbedrijf, de BZW en het COLO aan een middellange termijnstrategie voor de werkgelegenheid in de regio Oss. Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de Statenfractie van de VVD.




Provincie Noord-Brabant