Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 15 september 2010

Aanbiedplaatsen aangepast voor zijbelading rolemmers

In verband met de komst van zijbelading in de laagbouwbuurten van Alkmaar worden de komende tijd straatinventarisaties uitgevoerd. Er is gekozen voor zijbelading omdat dit ten opzichte van de huidige inzamelingsmethode een aantal grote voordelen heeft. De methode is efficiënter, goedkoper en minder belastend voor het personeel. Voor zijbelading dienen rolemmers naast elkaar te worden opgesteld in een zogenoemde lintopstelling. De huidige (geclusterde) aanbiedplaatsen moeten hiervoor worden aangepast en in sommige gevallen verplaatst. Dit om het mechanisch legen van de rolemmers vanaf de stoep mogelijk te maken.

Inventarisatie in uw wijk
De gemeente zal de komende maanden een voorstel uitwerken voor alle locaties van de aanbiedplaatsen. Hiervoor wordt een straatinventarisatie uitgevoerd. Een externe deskundige, die veel ervaring heeft met het bepalen van locaties voor aanbiedplaatsen, voert deze inventarisatie ter plaatse uit. Dit voorstel zal worden voorgelegd aan medewerkers van Verkeer en Wijkbeheer.

Voorstellen voorgelegd aan bewoners
Het afgestemde voorstel voor de nieuwe aanbiedplaatsen wordt vervolgens voorgelegd aan de betrokken bewoners. Bewoners krijgen de gelegenheid om hier een reactie op te geven en mee te denken over een eventueel alternatief. Reacties en alternatieven worden getoetst aan de hiervoor opgestelde criteria. Hierna worden de definitieve locaties vastgesteld.

Zo min mogelijk veranderingen
Als gevolg van de invoering van zijbelading gaan inzamelwijken, -routes, -dagen en -tijden mogelijk veranderen. De gemeente streeft erna deze wijzigingen te beperken en de bewoners hierover zo goed mogelijk te informeren.

Invoering zijbelading 2011 gereed
Verwacht wordt dat medio 2011 gestart kan worden met de invoering van zijbelading. In de daarop volgende maanden zal de inzameling verder worden geoptimaliseerd. Als alles volgens planning verloopt, is het project zijbelading eind 2011 afgerond.