Belgische Federale Overheid


* Zone 30 in de Brusselse Vijfhoek vanaf midden september

Zone 30 in de Brusselse Vijfhoek vanaf midden september

Datum: 06 augustus 2010

Vanaf 16 september 2010 wordt de Vijfhoek van Brussel een zone 30. De Vijfhoek is het gebied binnen de kleine ring van Brussel. Alle voertuigen behalve trams mogen er vanaf dan niet meer harder rijden dan 30 kilometer per uur.

De zone 30 in de stad Brussel zal 4,6 km2 groot zijn en is daarmee één van de grootste zones 30 van Europa. De invoering valt samen met het begin van de Europese Week van de Mobiliteit die van 16 tot 22 september plaatsvindt.

Waarom zone 30?

De nieuwe regels van de zone 30 zullen niet gelden op de grote lanen in het centrum: Adolphe Maxlaan, Anspachlaan, Lemonnierlaan en Diksmuidelaan.

Een aantal plaatsen in het centrum waren al zones 30. De uitbreiding beoogt:

* meer veiligheid

* meer gezelligheid

* minder vervuiling

* minder lawaai

* vlotter verkeer

Verkeersborden en controles

Bij iedere toegangsweg naar de 30km-zone komen er verkeersborden. Daarnaast komen er ook wegmarkeringen en preventieve snelheidscontroles. De controles bestaan uit een tiental borden die aangeven 'U rijdt tegen een snelheid van...'. Deze zullen regelmatig verplaatst worden. Na een evaluatie kunnen eventueel repressieve snelheidscontroles volgen.


1 jaar opvolging

Van september 2010 tot september 2011 volgt een fase van opvolging en onderzoek. Eventueel kunnen dan fysieke inrichtingen zoals verkeersdrempels, versmallingen van wegen, aanleggen van verkeersplateaus,... volgen.

Meer informatie vindt u op de website van de Stad Brussel en op de website www.z30.be.