Waterschap Dommel

Wagenbroeks Loopje

Informatieavond uitvoering EVZ Wagenbroeks Loopje

Waterschap De Dommel organiseert 16 september een informatiebijeenkomst over de ecologische verbindingszone (EVZ) langs het Wagenbroeks Loopje. Vanaf 20.00 uur licht de projectleider de werkzaamheden toe die vanaf eind september zullen starten. Natuurlijk is er ook ruimte om vragen te stellen. Belangstellenden zijn vanaf 19.45 uur welkom in Gemeenschapshuis Den Aord in Casteren.

EVZ Wagenbroeks Loopje

Het Wagenbroeks loopje ligt in de gemeente Bladel ten zuiden van Casteren. De waterloop is in het verleden, tijdens de ruilverkavelingen, gegraven om de aanliggende percelen te ontwateren en geschikt te maken voor agrarische doeleinden. Het waterschap gaat de beek nu zo inrichten dat deze kan functioneren als ecologische verbindingszone. Zo wordt het leefgebied van onder andere de alpenwatersalamander en de weidebeekjuffer vergroot. Deze natuurstrook wordt de ontbrekende schakel tussen de waardevolle groenstructuur rondom de Lemelvelden en het beekdal van de Groote Beerze.

Herinrichting

Het Wagenbroeks Loopje zal heringericht worden vanaf de aangrenzende gemeentelijke bos- en natuurterreinen ter hoogte van het monument van het gecrashte vliegtuig (WOII) tot aan de Casterse dijk. Langs het Wagenbroeks Loopje zullen de oevers gedeeltelijk flauwer gemaakt worden om meer variatie in natte en droge plekken te krijgen. Zo ontstaat ook meer afwisseling in de vegetatie. Voor de ontwikkeling van de amfibieën zullen er poelen worden aangelegd.

Twee fasen

De realisatie van de ecologische verbindingzone gebeurt in twee fasen. De aannemer gaat nu aan de slag met de eerste 800 meter. De hiervoor benodigde gronden zijn al in eigendom van Waterschap De Dommel. Het doel is uiteindelijk een ecologische verbindingszone van in totaal 2 kilometer aan te leggen. Als er in een later stadium voldoende grond in bezit van het waterschap is, wordt het overige gedeelte van de EVZ ingericht.

Planning werkzaamheden

Parallel aan de informatieavond of vlak daarna zal het waterschap aan de slag gaan met het werk buiten. Het werk wordt eind 2010 afgerond.

De Levende Beerze

Dit project sluit bij aan de Levende Beerze, waarin gezamenlijke overheden werken aan welvarend, natuurrijk en leefbaar Beerzedal.Voor meer informatie over de Levende Beerze: kijk op www.debeerze.nl