Gemeente Ede

Nieuwsberichten

dinsdag, 7 september 2010

Belangstellenden welkom bij jaarlijkse buurtspraak Ede-Veldhuizen

Door: afdeling Communicatie - Hans Vulto

Vergaderen met brandewijn en kandij
Foto: buurtspraak Ede-Veldhuizen

Foto: buurtspraak Ede-Veldhuizen

Een activiteit die al sinds het midden van de 16e eeuw plaatsvindt, is de buurtspraak. Op donderdag 16 september aanstaande wordt traditiegetrouw de buurtspraak van de buurt Ede-Veldhuizen gehouden in huize Kernhem. De geërfden van de buurt komen dan in vergadering bijeen. Zij worden door klokgelui van de Oude Kerk opgeroepen.

Jaarlijks wordt op de derde donderdag van september de buurtspraak van de buurt Ede - Veldhuizen gehouden. De vergadering begint om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 12.00 uur. Buurtrichter Henk Stomphorst leidt de buurtspraak.

Op de agenda staat allereerst een aantal huishoudelijke zaken, zoals het vaststellen van het verslag van de buurtspraak van 2009, het verslag van de administrerend buurtmeester en het verslag van de kascommissie.
In de pauze krijgt iedereen - volgens de traditie - brandewijn met kandij. Daarna wordt gerapporteerd over de stand van zaken van het buurtbos. De toestand van de heidevelden wordt besproken en de stand van zaken van de Edese schaapskudden staat op de agenda.

De buurt is al enige tijd bezig met een initiatief om de oude wildwal weer herkenbaar te maken in het landschap. Als eerste resultaat zal de uitkomst worden gepresenteerd van een archeologisch veldonderzoek. Op basis hiervan zal van gedachten worden gewisseld over mogelijke uitwerkingsopties met betrekking tot deze wildwal. De bedoeling is om vanuit het initiatief van de buurt dit project over te dragen aan een inmiddels gevormde en breed samengestelde werkgroep wildwal.

In het bestuur en de medewerkers van de buurt treedt enige personele wisseling op. In de bestaande vacature voor buurtmeester wordt door het bestuur voorgesteld om de heer Bert Folsche te benoemen. Deze is al eerder een periode buurtmeester geweest, dus zeker geen onbekende. Daarnaast heeft het buurtbestuur als opvolger van mevrouw Evelien Folsche tot buurtscheuter benoemd de heer Thijmen van Heerde. Hij zal zich voorstellen en verslag doen van zijn bevindingen in ons buurtbos.

Na afloop van de buurtspraak (rond 12.00 uur) is er gelegenheid om na te praten in het naastgelegen pannenkoekenrestaurant. Het is mogelijk om daar met elkaar de lunch te gebruiken.

Het huidige bezit van de buurt Ede - Veldhuizen bestaat nog slechts uit ca. 2,50 ha bosgrond. De buurt omvat het dorp Ede, de huidige wijk Veldhuizen en de wijk Kernhem met als noordgrens de Doesburgerdijk. Een stemgerechtigd geërfde is "iedere eigenaar van een huis en erve, of van een bunder bouw - en weiland, staande of gelegen in de buurt". De geschreven geschiedenis van de buurt gaat in de zogeheten buurtboeken terug tot het jaar 1593. De geërfden en overige belangstellenden zijn van harte welkom.

Voor verdere inlichtingen kunt u terecht bij de buurtschrijver de heer P. van Beek (e-mail : peter.van.beek@ede.nl) tijdens kantooruren, p/a Gemeentearchief Ede, telefoonnummer (0318) 68 03 57. De agenda en de vergaderstukken staan op de website van de gemeente Ede www.ede.nl/gemeentearchief.