Gemeente Tiel


Archeologisch onderzoek Westluidensepoort van start

Vanaf donderdag 16 september 2010 gaat het archeologisch onderzoek in het Westluidensepoort-gebied van start. Door het aanleggen van een aantal proefputten, krijgen archeologen een indruk van mogelijke archeologische vondsten, zonder dat er direct een grote opgraving hoeft plaats te vinden. Doel van het onderzoek is om antwoord te geven op de vraag of er nog archeologische resten aanwezig zijn in het gebied en waar deze uit bestaan. De werkzaamheden duren tot 5 oktober 2010.

Het tweede doel van het onderzoek is de uitkomsten van het onderzoek te gebruiken om te komen tot eventuele randvoorwaarden bij de verdere ontwikkeling van het Westluidensepoort-gebied, bijvoorbeeld de randvoorwaarde dat er nog een opgraving moet volgen voor er nieuwe ontwikkelingen worden gestart of dat bepaalde restanten juist behouden moeten blijven.

De verwachting is dat er in het gebied mogelijk nog resten voorkomen van middeleeuwse bewoning, de loop van (het gedempte deel van) de stadsgracht en verdedigingswerken. Het onderzoek moet hier antwoord op geven of deze verwachting juist is.

Zowel parkeerterrein Bleekveld als het parkeerterrein van het voormalige GGR-gebouw zijn tijdens de periode van het onderzoek afgesloten.