Gemeente Almere

Twee nieuwe parkeergarages in centrum Almere Buiten open

14-09-2010

Parkeergarages De komende weken opent de gemeente Almere twee nieuwe parkeergarages in Almere Buiten: op 16 september de Floridagarage en medio oktober de Brooklyngarage. Daarmee komen ruim 600 parkeerplaatsen beschikbaar in Buitenmere, het nieuwe centrumgebied van Almere Buiten. Eerder openden de Urcagarage en de Santiagogarage al hun deuren. De gemeente Almere zorgt hiermee voor een flinke uitbreiding van de parkeercapaciteit in dit gebied.

De parkeergarages maken deel uit van het Centrumplan Almere Buiten. Daarin bouwt de gemeente Almere samen met Multi Vastgoed en Buiten-Mere Properties B.V. tot 2013 aan een compleet en compact centrum dat past bij een inwonertal van ruim 50.000 Buitenaren. Er worden meer dan 22.000 m2 nieuwe winkels toegevoegd. Daarnaast worden er woningen, horeca, maatschappelijke voorzieningen en andere vrijetijdsvoorzieningen gerealiseerd. Met het aangrenzende bestaande winkelcentrum DoeMere zal een volwaardig stadsdeelcentrum ontstaan, waar de bewoners van Almere Buiten al hun dagelijkse en niet-dagelijkse boodschappen kunnen halen.

Voldoende gratis parkeerplaatsen

Bij zoveel winkels en voorzieningen hoort ook de nodige parkeercapaciteit. Daarom bouwt de gemeente een aantal parkeergarages. De eerder geopende Urca- en Santiagogarage aan de zuidzijde van het spoor tellen samen 635 parkeerplaatsen. Met de opening van de Florida- en Brooklyngarage komen daar nog eens 614 plaatsen bij. Tot aan 2013 zal Almere nog eens 400 plaatsen realiseren door de openstelling van het tweede deel van de Brooklyngarage en de bouw van de Cubagarage op de plek van het oude stadsdeel- en politiekantoor. De parkeercapaciteit die hiermee ontstaat, is voldoende om de parkeerdruk in het gebied op te vangen, zelfs op de drukste momenten. Tot 1 januari 2012 kunnen de bezoekers in alle garages gratis parkeren.

Parkeerverwijssysteem

De parkeergarages in het centrum worden binnenkort met elkaar verbonden door middel van een parkeerverwijssysteem, zodat rijdend in het centrumgebied duidelijk is in welke parkeergarages (nog) vrije parkeerplaatsen zijn.

Ligging

De Brooklyngarage ligt onder de nieuwe C1000 en loopt onder de busbaan door. De garage wordt medio oktober geopend, als de C1000 open gaat. De ingang van de parkeergarage ligt aan de kant van de New Yorkweg. In eerste instantie biedt de parkeergarage plek aan 199 parkeerders. Wanneer begin 2012 ook het tweede deel gereed is, biedt de parkeergarage ruim 400 plaatsen. De Floridagarage is een losstaande garage met de ingang aan de Straat van Florida en kan vanwege de ligging naast het station gebruikt worden als forensengarage. De garage wordt donderdag 16 september geopend.