Gemeente Almere

Werkmaatschappijen RRAAM van start

16-09-2010

Almere De Noordelijke Randstad staat voor een aanzienlijke woningbouwopgave, die voor een belangrijk deel door Almere zal worden opgevuld. Om de integrale plannen in dit gebied nader uit te werken, werken het Rijk en regio nauw samen in het Rijksregioprogramma Amsterdam- Almere - Markermeer (RRAAM). Vandaag zijn de vier directeuren benoemd voor werkmaatschappijen, die hiervan deel uitmaken.

Rijk en regio beschreven eerder op hoofdlijnen welke ontwikkelingen de Noordelijke Randstad nodig heeft om zijn internationale concurrentiepositie te verbeteren. Deze hoofdlijnen worden nu verder uitgewerkt door de werkmaatschappijen. Gezamenlijk leveren zij de resultaten op basis waarvan RRAAM een Rijksstructuurvisie zal opstellen. Dit alles vindt plaats in nauwe afstemming met maatschappelijke organisaties. Iedere werkmaatschappij heeft een eigen opdracht, een eigen planning en - sinds vandaag - een eigen directeur.

De groei van Almere draait niet alleen om extra woningen; het is vooral een kwalitatieve opgave. Daarom wordt ook bekeken welke investeringen nodig zijn op het gebied van duurzaamheid, sociale voorzieningen, bereikbaarheid, cultuur, onderwijs en groen.

Ben Viveen werd aangesteld als directeur voor de Werkmaatschappij Almere-Amsterdam, met als opdracht te komen tot een haalbaar plan voor de IJmeerverbinding. Viveen, die eerder werkzaam was bij de Provincie Noord-Holland en bij Arcadis, was de afgelopen vijf jaar projectmanager `'Schiphol Amsterdam Almere'' (SAA) bij Rijkswaterstaat Noord-Holland (de uitbreiding van A6, A1 en A9).

Directeur van de Werkmaatschappij Centrum-Weerwater, verantwoordelijk voor het opstellen van een gebiedsontwikkelingsplan, is Henk Meijer. Meijer is sinds 1981 aan de stad Almere verbonden en voormalig projectdirecteur Concept Structuurvisie Almere 2.0.

Frans van Deursen wordt directeur van de werkmaatschappij Oosterwold. Hij zal de organische ontwikkeling van dit groene stadsdeel uitwerken. Van Deursen leidde eerder al verschillende gebiedsontwikkelingen en was bij de gemeente Almere onder andere verantwoordelijk voor de ontwikkeling van particulier opdrachtgeverschap en de ontwikkeling van Hout-Noord.

Roelof Balk is benoemd tot directeur van de Werkmaatschappij Markermeer-IJmeer. Deze werkmaatschappij moet komen met maatregelen ter versterking van de ecologische kwaliteit van het Markermeer-IJmeer. Balk was eerder directeur van het Nationaal Groenfonds en directeur Fondsenbeheer bij de Rabo Vastgoedgroep.

Ward de Meulemeester, voormalig projectdirecteur Schaalsprong Almere, is aangesteld als trekker van de inhoudelijke thema's binnen Almere 2.0. De Meulemeester werkte eerder onder andere als opdrachtleider water, natuur en recreatie bij de projectdirectie Mainportontwikkeling Rotterdam.

Bij de gemeente Almere is Herman Schartman programmadirecteur van het programma Almere 2.0 dat de werkmaatschappijen Amsterdam-Almere, Oosterwold, Centrum Weerwater en de thema's omvat.

Michiel Ruis treedt op als programmadirecteur Rijksregioprogramma Amsterdam-Almere-Markermeer (RRAAM). Dit is het overkoepelende programma waarin rijk en regio samenwerken om de uitdagende ruimtelijke ordeningsopgave (wonen, bereikbaarheid, natuur) in de regio Amsterdam-Almere-Markermeer te verwezenlijken.


-Nadere toelichting-

In september zijn de directeuren voor de werkmaatschappijen Almere-Amsterdam, Centrum-Weerwater en de Werkmaatschappij Markermeer-IJmeer benoemd. De directeuren zullen in opdracht van de Rijksoverheid, de gemeente Almere, Provincie Flevoland en partners in de regio de integrale plannen voor de Noordelijke Randstad nader uitwerken. Almere 2.0, ook bekend als de `schaalsprong', speelt een centrale rol in deze plannen. De komende twee jaar werken Rijk en regio binnen RRAAM gezamenlijk de plannen uit tot een Rijksstructuurvisie Amsterdam- Almere -Markermeer.

De oprichting van de werkmaatschappijen werd begin dit jaar vastgelegd in het Integraal Afspraken Kader Almere 2.0 (IAK), dat is ondertekend door de gemeente Almere, de provincie Flevoland en de ministers van VROM en Verkeer en Waterstaat. Het IAK bestaat uit wederkerige afspraken over een pakket aan uitwerkingsacties om de verdere groei van Almere te operationaliseren.

Werkmaatschappij Almere-Amsterdam

De werkmaatschappij Almere -Amsterdam heeft de opdracht om te komen tot een haalbaar plan voor de IJmeerverbinding in combinatie met gebiedsontwikkeling aan de westkant van Almere (Pampus en IJland). Op basis van de uitkomst van deze opdracht zal het kabinet in 2012 een besluit nemen over de westelijke ontwikkeling en de IJmeerverbinding. "In de huidige plannen vond het kabinet het prijskaartje voor de IJmeerverbinding tussen Amsterdam en Almere te hoog. Een leuke uitdaging dus om te proberen de kosten van zo'n verbinding omlaag en de baten omhoog te krijgen! Ik wil daarbij nauw samenwerken met de markt en met publieke partijen ", zei Viveen bij zijn aanstelling als directeur van deze werkmaatschappij.

Werkmaatschappij Centrum- Weerwater

De opdracht van de werkmaatschappij Centrum-Weerwater is om een gebiedsontwikkelingsplan op te stellen en daarbij de aanpassingen aan de A6 en de lokale wegen te integreren, gebruik makend van de mogelijkheden die de Crisis- en Herstelwet daarvoor biedt. "Met uitvoering van de plannen voor Almere 2.0 zal het Weerwater een heel centraal punt voor Almere gaan worden. Daarom grijpen we nu de verdubbeling van de A6 aan als unieke kans om de potentie van het gebied optimaal te benutten. In dialoog met de stad en in samenwerking met bestaande en nieuwe ondernemers hopen we het gebied om te vormen tot een hoogwaardig centrum gebied", aldus de heer Meijer, directeur van Werkmaatschappij Centrum-Weerwater.

Werkmaatschappij Oosterwold

De werkmaatschappij Oosterwold staat voor de uitdaging om de oostkant van Almere een ontwikkelingsstrategie op te stellen. "In dit gebied is er plaats voor een nieuw stadsdeel waar ruimte is voor landelijk wonen en voor individuele woon- en werkidealen", aldus van directeur Deursen, "dat willen we niet vooraf planmatig vastleggen, maar realiseren via organische groei".

Werkmaatschappij Markermeer-IJmeer

De integrale plannen voor de Noordelijke Randstad voorzien ook in een Ecologische schaalsprong. De Werkmaatschappij Markermeer-IJmeer heeft de opdracht om te komen tot een maatregelenpakket voor de uitvoering van het Toekomstbestendig Ecologisch Systeem (TBES) met als twee belangrijkste actiepunten de financieringsstrategie en de relatie met Natura 2000. In 2012 moet er een uitvoerbaar en financierbaar plan liggen, waarover in 2014 definitieve besluiten kunnen worden genomen. "Het gebied Markermeer-IJmeer heeft een rijke historie en een grote potentie voor de toekomst. Investeringen in de natuurlijke ontwikkeling ervan gaan zich terugverdienen, met hoog maatschappelijk rendement", aldus directeur Roelof Balk bij de start van de Werkmaatschappij.

Thematische projecten

Naast de werkmaatschappijen voor de drie majeure gebiedsontwikkelingen en de ecologische schaalsprong, worden voor de groei van Almere ook een aantal belangrijke thema's uitgewerkt. "Het uitgangspunt voor Almere is dat de stad evenwichtig en duurzaam groeit. Daarom onderzoeken we welke extra investeringen er nodig zijn op het gebied van duurzaamheid, sociale voorzieningen, bereikbaarheid, onderwijs en groen. Bovendien houden we in de `Almere Tafel' nauwlettend in de gaten wat het effect van de groei heeft op de bestaande stad", aldus Ward de Meulemeester, trekker van de thema's binnen Almere 2.0.