Gemeente Almere

Bouw eerste ikbouwduurzaam woning van start

16-09-2010

eerste bouwdag Gehuld in rode regenjassen sloegen de twee dochters van de heer en mevrouw De Kloet officieel de eerste paal van de duurzame woning van hun ouders de grond in. De heer De Kloet, beeldend kunstenaar van beroep: "met al deze aandacht is dit moment nog mooier dan we gedacht hadden. Het is alsof ik weer een expositie open, maar er is nog niets te zien!"

In Homeruskwartier Oost is de familie De Kloet de eerste, van de twaalf kavels, die van start gaat met de bouw van hun `ik bouw duurzaam' woning. Een bijzonder moment voor de familie De Kloet, maar ook voor Almere. Projectdirecteur Almere Poort Ad Alderliesten: "Het is een traditie geworden om aandacht te besteden aan de eerste paal. `Ik bouw duurzaam' is de eerste in een nieuwe serie woontypologieën. We hopen dat zelfbouw op deze grote schaal de `talk of the town' of zelfs country wordt." Jacqueline Tellinga, conceptontwikkelaar Almere Poort: "er overheerst nog teveel het idee dat het een bijzondere en ingewikkelde manier van bouwen zou zijn. Het bijzondere van de twaalf woningen is dat ze straks laten zien dat het binnen het bereik van heel veel mensen moet kunnen liggen."

Van Friesland naar Almere

In Friesland woonden de familie De Kloet in een kop-hals-romp boerderij uit 1883. De plannen van de familie De Kloet om naar Almere te verhuizen leverden dan ook veel verbaasde reacties op in hun naaste omgeving. De heer de Kloet: "Ook al hebben we nu geen torentje uit het jaar 1300 in de buurt. Wij gaan hier onze eigen geschiedenis maken." De levensloopbestendige woning van familie de Kloet is duurzaam in materialen en energieverbruik.

Homeruskwartier

Het Homeruskwartier in Almere Poort wordt volledig door bewoners zelf gebouwd. Mensen bouwen individueel (particulier opdrachtgeverschap), met anderen (bouwgroep) of samen met een zelfgekozen projectontwikkelaar (mede-opdrachtgeverschap). In Homeruskwartier West zijn de ruim 400 kavels nagenoeg allemaal verkocht. In Homeruskwartier Oost zijn nog volop mogelijkheden.