Gemeente Urk

Wethouder Geert Post opent verkeersproject op Johannes Calvijn school

Woensdagochtend 15 september gaf wethouder Geert Post de aftrap voor een dode hoek voorlichting voor leerlingen van de Johannes Calvijn school.

Het is een project van Veilig Verkeer Nederland om kinderen en scholieren bewust te maken en voorlichting te geven over de gevaren van de dode hoek.

De leerlingen van groep 7 & 8 kregen een theorie- en een praktijkles. Transportbedrijf Mulder stelde een vrachtwagen ter beschikking. Kinderen konden zo zelf ervaren wanneer je wel of niet zichtbaar bent vanaf de stoel van de chauffeur. Verschillende maatregelen, zoals spiegels en cameraâs op grote voertuigen, maken de dode hoek kleiner, maar lossen het probleem nooit helemaal op. Daarom blijft voorlichting zo belangrijk.

Jaarlijks komen nog veel (dodelijke) ongevallen voor met een rechtsafslaande auto. Uit onderzoek blijkt dat ongevallen heel vaak zonder specifieke aanleiding plaatsvinden. Ze gebeuren zowel op kruisingen als rotondes, met en zonder verkeerslichten. In de provincie Flevoland wordt tot eind oktober de publiekscampagne âBlijf uit de Dode Hoekâ gevoerd. De campagne is vooral gericht op kwetsbare verkeersdeelnemers als fietsende kinderen en scholieren. De campagne wil de kennis over de dode hoek versterken: waar zit de dode hoek en hoe moet ik uit de dode hoek blijven?